Katolički školski centar "Sv.Franjo" Tuzla

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

KŠC Sv.Franjo je škola koju su osnovale časne sestre Kongregacije Kćeri Božje ljubavi u Tuzli. Otvorena je 1883. godine. Kako bilježe zapisi i svjedočanstva, školske su funkcije bile dobro organizirane, a kvaliteta obrazovanja bila je vrlo dobra. Nakon dolaska komunista na vlast nakon Drugog svjetskog rata, sve škole ove vrste zatvorene su, a imovina konfiscirana. KŠC Tuzla obnovio je rad 1995. godine. U iznajmljenim prostorijama djelovala je Opća gimnazija sa 102 učenika, dok u vlastitom prostoru djeluje od školske godine 2001. / 2002.. To je velika zgrada koja je izgrađena na temeljima nekadašnjeg Klostera – Zavoda Kraljice Svete Krunice.[1] KŠC je danas na adresi Klosterska 14, Tuzla.[2]

Dio je Sustava katoličkih škola "Za Europu".[3] U sklopu KŠC djeluju opća gimnazija [4] čija je prva generacija bila 1998. godine[5], osnovna škola.[6] i produženi boravak za mlađe osnovce te internat za djevojke koje se školuju i studiraju u Tuzli. [1] Nastavni plan KŠC je je vlastiti za cijeli Sustav Katoličkih „Škola za Europu“ i na snazi je od školske 2004./2005. godine. [7] Danas Centar pohađa 900 učenika.[1] Prijatelji Centra je udruga koja djeluje u okviru KŠC, a čine ju roditelji, djelatnici te bivši i sadašnji učenici, a koja ima humani karakter. [1] Današnji ravnatelj KŠC je vlč. mr. Vlatko Rosić.[1]

Član Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga s područja Tuzlanske županije.[8]

Uz zgradu KŠC-a izgrađen je samostan Družbe Kćeri Božje ljubavi, samostan Kraljice sv. Krunice.[9]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 KŠC Sv. Franjo– 15 godina postojanja na povijesnim temeljima. Katolički tjednik. autor Ankica S. Ć.
  2. Katolički Školski centar Sveti Franjo Tuzla - Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona
  3. KŠC Sv. Franjo - Facebook
  4. KŠC - Opća gimnazija Sv. Franjo
  5. diploma XVI.generaciji, 25. studenoga 2013., autor vlč. mr. Vlatko Rosić, ravnatelj Centra
  6. KŠC Sv. Franjo
  7. Katolički tjednik: Razgovor s vlc. Vlatkom Rosicem, ravnateljom KŠC-a «Sv. Franjo», Tuzla Razgovarala: Ankica S.Ć.
  8. Katolički tjednik Ankica Stjepić-Ćosić: Pomoći realiziranje strateških projekata hrvatskih i katoličkih udruga. (pristupljeno 18. svibnja 2017.)
  9. Vecernji.ba Zoran Krešić: Krče put kroz posjed časnih sestara u Tuzli, 11. rujna 2013. (pristupljeno 6. lipnja 2017.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]