Katuni

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Katuni
Katuni na karti Hrvatska
Katuni
Katuni
Katuni na zemljovidu Hrvatske
Županija Zastava splitsko dalmatinske zupanije.gif Splitsko-dalmatinska
Općina/Grad Šestanovac
Najbliži (veći) grad Omiš
Zemljopisne koordinate 43°28′48″N 16°55′20″E / 43.480°N 16.9223°E / 43.480; 16.9223Koordinate: 43°28′48″N 16°55′20″E / 43.480°N 16.9223°E / 43.480; 16.9223
Stanovništvo (2011.)
 - Ukupno 562
Pozivni broj 021
Autooznaka ST

Katuni su naseljeno mjesto-selo u općini Šestanovac, nedaleko od grada Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Sastavni su dio nekadašnje župe Radobilje i Zagore. Po popisu stanovništva iz 2011. godine u Katunima obitavaju 562 stanovnika, što je u odnosu na prethodni popis pad od gotovo 250 ljudi.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Naselje se nalazi istočno od Kreševa, sjeverozapadno od Šestanovca. Dalje prema jugozapadu su Omiš i sjeverozapadu Split. Povijesno je dijelom stare hrvatske župe Radobilji. Zemljopisno je dio Omiške krajine(zaleđa) i Dalmatinske zagore. Nalazi se nedaleko od planine Biokovo i slapova Gubavice. Poput cijele Dalmacije sadržava pretežito krški kamen s obiljem ponikava i drugih "spremišta" vode. Dobar dio sela prekrivaju biljne površine među kojima se ističu mješovite listopadno-zimzelelena šume u kojima listopadno drveće predvladava. U poljima u kršu nalazi se plodna crvenica gdje se uzgajaju tradicionalne kulture. Najveća nadmorska visina na kojoj ima stanovništva nalazi se u zaseoku Rubićima. [1].

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Najveći dio radno sposobnog katunskog stanovništva radi u okolnim mjestima Šestanovac i Zadvarje ili u gradovima Splitu i Omišu. Dobar dio stanovništva je umirovljen, a manji i nezaposlen.Ostali imaju svoja manja ili veća seoska-poljoprivredna gospodarstva. Najveći dio Katunjana uzgaja voće, povrće, a neki i stoku za vlastite potrebe. Posebno je razvijeno maslinarstvo i vinogradarstvo. Par kućanstava ima svoje apartmane gdje ugošćuju ljubitelje seoskog turizma. Sav društveni život mještana odvija se u susjednom Šestanovcu gdje se nalaze trgovine, ambulanta, ljekarna, kafići i mesnice. U prošlosti je stanovništvo živjelo isključivo od poljoprivede. Oni su imali tu sreću da se najpoznatija tržnica-"Zadvarski pazar" nalazila udaljena svega par kilometara u mjestu Zadvarju, a na nju su dolazili trgovci iz svih okolnih sela te drugih dijelova Hrvatske i BiH. 70-ih godina prošlog stoljeća značaj joj se drastično smanjuje, no i danas se održava utorkom te je vrlo čuvena. Osim prodaje novcima tamo se vršila i robna razmjena.Trgovački putovi bili su otvoreni prema Bosni i Hercegovini gdje su se prodavale smokve i druge namirnice po principu"kilo za kilo" jer se u to vrijeme među običnim pukom rijetko trgovalo novcem. U zimskim mjesecima bosanski i hercegovački poljoprivrednici dovozili bi sijeno i krumpir, te ih trampili za vino i rakiju prema dogovorenoj vrijednosti. U to vrijeme su se rijetki visoko-obrazovani pojedinci u pravilu iseljavali. Do početka 60-ih u zaseoku Merčepima nalazila se osnovna škola(četveroljetka),a od 80-ih je stanovništvo počelo opadati. Pristup vodi imali su iz raznih ponikava i šumskih bunara, a najvećim dijelom iz vlastitih "čatrnja". Danas je cijelo mjesto spojeno na Omiški vodovod te na taj način dobiva vodu. U mjestu je tijekom 2016. instalirana vjetroelektrana sa 12 vjetroagregata, ali mještani nemaju od nje pretjerane koristi.

Prometna povezanost[uredi VE | uredi]

Selo Katuni su županijskom cestom koja prema zapadu vodi u Omiš i Split,a na istoku u Šestanovac i Imotski relativno dobro povezani sa ostatkom svijeta. Redovita đačka linija vodi učenike u mjesto Šestanovac i grad Omiš gdje se isti školuju. Postoji redovita autobusna linija za Omiš odakle postoje linije za bilo gdje. Hrvatska auto-cesta Autocesta A1 sa svojim čvorištem u Šestanovcu, od Katuna je udaljena dva kilometra. Ovo čvorište Katune brže povezuje sa svijetom i predstavlja veliki korak naprijed i u smislu njihova vlastitog razvitka.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

1991. smanjeno je izdvajanjem dijelova područja naselja koji su pripojena naseljima Šestanovac i Zadvarje, (općina Zadvarje). Od 1857. do 1961. sadrži dio podataka za naselje Šestanovac, kao i dio podataka za naselje Zadvarje, od 1857. do 1971. Od 1981. u preko 4 popisa prisutan je vidljiv pad stanivništva.

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[2]

Kultura[uredi VE | uredi]

Znamenitosti[uredi VE | uredi]

  • spomenik dr. Franji Tuđmanu (kod crkve Posrednice Svih Milosti koja se nalazi na granici sela Kreševa i Katuna)
  • najveća krunica na svijetu (napravljena od balota) (kod crkve Posrednice Svih Milosti na granici sela Kreševa i Katuna)[5]

Poznate osobe[uredi VE | uredi]

Poznate osobe koje su se rodile u Katunima ili su podrijetlom iz ovog kraja.

Preko trideset godina župnik je u župi koja obuhvaća selo Kreševo i Katune don Većeslav Šupuk.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Noia 64 filesystems home white.pngFlag of Croatia.svg Nedovršeni članak Katuni koji govori o naselju u Hrvatskoj treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.