Kečap

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Kečap i pomfrit

Kečap je popularan umak od rajčice, koji se koristi kao ukusan dodatak jelima.[1]

Crvene je boje i konzumira se hladan. Osnovni sastojci su: rajčica, paprika, češnjak, peršin, šećer, cimet, klinčić, ocat. Zaslađivač je obično šećer ili fruktoza iz kukuruznog sirupa. Ovisno o vrsti recepta, ovisi i koji će se začini dodati za izradu kečapa. Danas se neka jela ne mogu zamisliti bez upotrebe kečapa kao dodatka: pizza, pomfrit, topli sendviči, kobasice, hamburgeri, hrenovke, meso sa roštilja svih vrsta. Postoje najčešće vrste kečapa su: ljuti, blagi i kečap za pizzu. Kečap se ponekad koristi kao osnova ili kao jedan sastojak drugih umaka i preljeva, a okus se može preslikati kao aditiv za grickalice, poput čipsa.[2]

Do početka 18. stoljeća u malajskoj državi (današnja Malezija i Singapur) proizvodio se stolni umak, kako se tada zvao kečap. Prvi kečap na tom području otkrio je britanski istraživač. Napravljene su mnoge inačice kečapa, ali onaj originalni, koji se radi od rajčice i danas je poznat, nastao je stoljeće nakon što su se radili razni umaci. Godine 1801. Sandy Addison osmislila je recept za kečap od rajčice, a kasnije je recept objavljen u američkoj tiskanoj kuharici „Sweet House”.

Jedna čajna žličica kečapa ima 15 kalorija, ali sve te kalorije dolaze iz šećera. Kečap ne sadrži ni masti ni proteine. Osim toga, sadrži dosta natrija (190 mg). No, radi se od rajčice, pa sadrži malu količinu antioksidansa.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Smith, Andrew F. (1996). Pure Ketchup: A History of America's National Condiment, with Recipes. University of South Carolina Press. pg. 17. ISBN 978-1-57003-139-7.
  2. https://www.chicagotribune.com/dining/ct-food-ketchup-potato-chips-ranked-viz-0904-20190829-5ytn5affnbh47pouxr5z6t2u7u-story.html Preuzeto 19. ožujka 2023.