Kemerovska oblast

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kemerovska oblast
Ке́меровская о́бласть
 
 
 
Flag of Kemerovo oblast.svg Coat of arms of Kemerovo Oblast.svg
Zastava Kemerovske oblasti Grb Kemerovske oblasti
RussiaKemerovo2005.png
Zemljopisni položaj federalnog subjekta u Ruskoj Federaciji
... Kemerovo
Službeni jezici ruski
Politički status Oblast
Savezni okrug Sibirski
Vremenska zona RTZ6.png
Krasnojarsko vrijeme
(UTC + 7/+8))

Kemerovska oblast (rus. Ке́меровская о́бласть, Kemerovskaja oblast), često nazivana Kuzbas (rus. Кузба́сс) po Kuznjeckom bazenu, je federalni subjekt Rusije (oblast), smještena u jugozapadnom Sibiru gdje se Zapadnosibirska ravnica sreće s Južnosibirskim planinama. Oblast, koja pokriva porvšinu od 95,500 km², dijeli granicu s Tomskom oblasti na sjveru, Krasnojarskim krajem i Republikom Hakasijom na istoku, Altajskim krajem na istoku i Novosibirskom oblasti i Republikom Altaj na zapadu. Stanovništvo uglavnom čine Rusi, ali postoje i zajednice Ukrajinaca, Tatara i Čuvaša.

Oblast je osnovana 1943., ali je već ranije imala prethodnike. Najstariji grad Kemerovske oblasti je Kuznjeck (nakon 1961. Novokuznjeck), osnovan 1618, ubrzo nakon što je kozački ataman Jermak prodro u Sibir. Kuznjeck je također najveći grad oblasti, veći čak i od upravnog središta Kemerova. Kemerovska oblast je jedna od najurbaniziranijih oblasti s Rusije, s time da preko 70% stanovništva živi u devet najvećih gradova.

Kemerovska oblast je jedna od najvažnijih industrijskih regija Rusije, s nekim od najvećih naslaga ugljena na svijetu. Jugom regije dominira metalurgija i rudarstvo, kao i strojarska i kemijska industrija. Evraz Group i njena poslovnica Evrazruda vode vađenje željezne rude te postoje i postrojenja za proizvodnju koksa. Sjeverni dio je više orijentiran na poljoprivredu. Oblast ima gustu željezničku mrežu, uključujući Transsibirsku željeznicu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Kemerovska oblast