Kenkateye

Izvor: Wikipedija

Kenkateye (Quencatage, Kénkateye, Kéncateye, Kenkateie) /Khen-katêyê: mountain people,/ jedno od tri plemena američkih Indijanaca iz skupine Canela, porodica , koje je obitavalo na području brazilske države Maranhão u planinama Serra das Alpercatas.

Rana populacija iznosila je oko 300 u kasnom 18. stoljeću. godine 1910. bilo ih je 250.[1], a uništili su ih 1913. brazilski rančeri-stočari koji su pobili većinu muškaraca.[2] Kenkateye njih oko 150, su živjeli u selu Chinello. Prema Nimuendajú (1946:30) masakr je bio potpun. William H. Crocker prema iskazima pripadnika plemena Apâniekra i Ramkokamekra nadopunjuje da je u selo ujahalo oko 50 stočara koji su Indijance opili kačasom (cachaça; liker od šećerne trske), nakon čega su pobili oko 50 muškaraca. Žene, djeca i nešto muškaraca izbjeglo je plemenima Apanyekra i Krahó.[3] -Danas se vode kao nestali.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. A forma timbira: estrutura e resistência (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 13. prosinca 2005. Pristupljeno 6. veljače 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Some Demographic Aspects of the Canela Indians of Brazil
  3. William H.Crocker, The Canela (Eastern Timbira), I: An Ethnographic Introduction