Kevin Feige

Izvor: Wikipedija
Kevin Feige
Rođenje 2. lipnja 1973., Boston, Massachusetts, SAD
Zanimanje Filmski producent, kreativni direktor
Godine rada 2000. - sada
Supruga Caitlin Feige
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Kevin Feige (Boston 2. lipnja 1973.) je američki filmski producent i predsjednik Marvel Studia. Od listopada 2019. također je i kreativni direktor Marvel Comicsa, Marvel Televisiona i Marvel Animationa.[1][2]

2019. nominiran je za Oscara za najbolji film za produkciju Black Panthera.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Rođen u Bostonu 2. lipnja 1973., pohađao je srednju školu Westfield u Westfieldu, New Jersey. Njegov djed s majčine strane, Robert E. Short, bio je televizijski producent 50-ih godina, radio je na sapunicama, uključujući The Guiding Light (1915.) i As the World Turns.[3] Nakon srednje škole, Feige se prijavio u školu filmske umjetnosti na Sveučilištu Južne Kalifornije, alma mater svojih omiljenih redatelja: George Lucas, Ron Howard i Robert Zemeckis. Prvih pet zahtjeva je odbijeno, ali šesti je prihvaćen. Njegov rani rad uključuje pomoćnika izvršnog producenta Laurena Shuler Donnera u Volcano i You've Got Mail.

Bavi se filmskom industrijom od 2000. godine, pridruživši se Marvel Entertainmentu kao producent, sedam godina kasnije direktor Avi Arad imenovao ga je voditeljem produkcije Marvel Studiosa. Osim uloge producenta, Feige često savjetuje redatelje i scenariste svojih filmova.

U prvom X-Men filmu, Donner je imenovao Feigea svojim bliskim producentom, također zahvaljujući poznavanju Marvel svemira. Kasnije ga je Avi Arad zaposlio kao svog zamjenika u Marvel Studiju iste godine. Sredinom 2000-ih Feige je shvatio da, iako su Spider-Man i X-Men dobili licencu za Sony i 20th Century Fox, Marvel je i dalje posjedovao prava na glavne članove Osvetnika i zamislio stvaranje zajedničkog svemira baš kao što su to učinili tvorci Stan Lee i Jack Kirby sa svojim stripovima početkom 60-ih.

Imenovan je predsjednikom produkcije Marvel Studija u ožujku 2007. Dobitnik je nagrade "Motion Picture Showman of the Year" na dodjeli nagrada "ICG Publicists Guild Awards" 22. veljače 2013.

Za svoj rad na Black Pantheru dobio je nominacije za Oscara, Zlatni globus i nagradu Producers Guild of America Award.

Dobitnik je nagrade "David O. Selznick" za postignuća u kazališnim filmovima od "Udruženja producenata Amerike" u 2019. godini.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Filmovi[uredi | uredi kôd]

Televizijske serije[uredi | uredi kôd]

Kratki filmovi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kevin Feige