Kmeri

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Khmeri)
Kmeri
Khmer
Kmersko Carstvo u 12. st.
Ukupno pripadnika
16 milijuna
Značajna područja naseljavanja
Kambodža (12,8 milijuna), Vijetnam (1,7 milijuna), Tajland (1,4 milijuna), SAD (200,000), Francuska 50,000), Kanada (25,000), Australija (20,000), Malezija (11,381), Novi Zeland (5,000), Laos (4,000), Belgija (3,000)
Jezik
Kmerski jezik, Vijetnamski jezik, Tajlandski jezik
Vjera
Teravada budizam
Povezane etničke grupe
Mon, Wa i ostali Mon-Khmer narodi

Kmeri (Khmeri) su narod u jugoistočnoj Aziji koji broji oko 13 milijuna pripadnika, najviše u Kambodži (11 milijuna), te uz deltu Mekonga.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Kmeri stvaraju svoje prve države od 1. stoljeća, da bi u 7. stoljeću vladali srednjom Indokinom (država Čenla). U 11. stoljeću kralj Jayavarman II. postaje „vladar svijeta“ i tada se po prvi put spominje država Kambodža. U 12. stoljeću Kambodža postaje najjačom državom u Indokini s prijestolnicom u veličanstvenom Angkoru gdje se nalazi preko 1000 hramova sjajne arhitekture (Angkor Wat i dr.).

Kmerska trgovkinja u Kampong Thomu, Kambodža.

Kako su bili u stalnim sukobima sa susjednim narodima (Tajland, Vijetnam, Sijam), Kmeri su bili prisiljeni 1434. godine napustiti Angkor i od tada prijestolnicom postaje Phnom Pen.

Khmer Loeu (Planinski Kmeri) je naziv za srodne etničke grupe koje nastanjuju sjeverni planinski dio Kambodže te govore jezicima iz Mon-Khmer grupe austroazijske obitelji jezika.

Naziv se počeo koristiti 1960-ih kada je kambodžanska vlada započela ambiciozni program s ciljem da se ta plemena asimiliraju u kambodžansko društvo i steknu "kmerski" nacionalni identitet, iako su mnoga od njih uopće ni po jeziku ni po kulturi nisu srodna Kmerima.

Kultura[uredi | uredi kôd]

U ranoj povijesti Kmera, u kulturi i religiji Kmera prevladavali su indijski utjecaji (hinduizam i budizam). Kmeri su vjerovali u božanski kult vladara te su štovali kraljeve-bogove kojima su se rado odazivali u velikim građevinskim pothvatima gdje su radili u poluropskom statusu. Žene su imale izvanredan status u kmerskom društvu, te su se samo one smjele baviti trgovinom.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kmeri