Kino

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Kino. Za sovjetski glazbeni sastav pogledajte Kino (sastav).
Kino Urania u Osijeku.

Kino (slikokaz) je prostor u kojem se prikazuju filmovi.

Kino dvorane slične su kazališnim dvoranama s redovima obrojčanih sjedala, koja su ponekad sklopiva. Veća kina imaju više kino dvorana, u kojima se istovremeno prikazuju filmovi. U komercijalnim kinima, publika kupuje ulaznicu, kako bi gledala film, koji se prikazuje na velikom projekcijskom zaslonu.

U ranim godinama filma prikazivali su se uglavnom kratki dokumentarni filmovi. Prije 1910. godine, filmska tehnika bila je ograničena i mogli su se samo prikazivati filmovi koji su stali na jednu filmsku traku. Nakon 1910. godine, prosječna dužina igranog filma bila je oko 20 minuta (dva diska filma). Nakon Drugog svjetskog rata, filmovi su trajali oko 60 minuta. Danas se filmovi prikazuju pomoću digitalne tehnike, te u tom pogledu, duljina filma nije ograničena.

U Hrvatskoj je pojavom videorekordera i DVD playera, postupno opadalo zanimanje za gledanje filmova u kinima, osim u velikim gradovima, gdje postoje moderni kompleksi kino dvorana, koje pružaju poseban ugođaj i razne tehničke mogućnosti.

Kina u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Kina izvan Hrvatske[uredi | uredi kôd]