Kip Krista Iskupitelja

Izvor: Wikipedija
Kip Krista Otkupitelja
Heitor da Silva Costa,
Carlos Oswald i Paul Landowski
,
1926.1931.
armirani beton i steatit, 39,6 m
Corcovado, Rio de Janeiro
Portal: Likovna umjetnost

Kip Krista Otkupitelja (portugalski: O Cristo Redentor) je kip koji prikazuje Isusa Krista na brdu Corcovado u Rio de Janeiru, Brazil. Skulptura je visoka 39,6 metara (od čega samo postolje ima visinu od 9,5 metara) i ima težinu od 700 tona, a nalazi se na 709 metara nadmorske visine. Izgrađena je od armiranog betona i steatita.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ideja o gradnji religioznog spomenika (Krist Otkupitelj simbol je kršćanstva) prvi se put pojavila 1859. godine. Prijedlog su dali otac Pedro Marija Bos i princeza Izabela. Ideja je opet uzeta u razmatranje 1921. godine, kada se približavala stogodišnjica nezavisnosti.

Prvi kamen temeljac postavljen je 4. travnja 1922., a radovi su počeli 1926. Kip je izrađen u Francuskoj 1926. U Brazil je prenesen u dijelovima godine 1931. Radovi na kompleksu trajali su pet godina, a kip je svečano otvoren 12. listopada 1931.

Među mnogima koji su sudjelovali u izgradnji ovog spomenika mogu se spomenuti Heitor da Silva Costa, autor projekta, umjetnik Carlos Oswald, autor konačnog dizajna spomenika, i francuski kipar Paul Landowski, izvršitelj radova.

8. srpnja 2007. proglašen je za jedno od novih sedam svjetskih čuda.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kip Krista Iskupitelja
Nedovršeni članak Kip Krista Iskupitelja koji govori o građevini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.