Kitopsina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kitopsina
Rhtyp u0 white bg.gif
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Chondnichthyes
Podrazred: Elasmobranchii
Red: Orectolobiformes
Porodica: Rhincodontidae
Müller & Henle, 1841
Rod: Rhincodon
Smith, 1829
Vrsta: R. typus
Dvojno ime
Rhincodon typus
Smith, 1828
Raspon
Rasprostranjenost kitopsine
Rasprostranjenost kitopsine

Kitopsina (lat. Rhincodon typus) je vrsta morskih pasa, najveća živuća riba na svijetu. Hrani se filtriranjem vode.

Najveća potvrđena jedinka kitopsine bila je duga 12,65 metara i težila 21 tonu. Postoje i nepotvrđeni podaci o većima i težima.

Kitopsina je jedini član roda Rhincodon i porodice Rhincodontidae. Živi u tropskim i toplim oceanima i ima životni vijek od oko 70 godina.[1] Iako kitopsine imaju vrlo velika usta, hrane se uglavnom planktonom, mikroskopskim biljkama i životinjama. Prva jedinka otkrivena je u Table Bayu u Južnoj Africi u travnju 1828. Bila je duga 4,6 metara.

Britanski vojni liječnik Andrew Smith, opisao je vrstu iduće godine.[2] Objavio je detaljniji opis 1849. godine. Naziv "kitopsina" dolazi od fiziologije, jer je velika kao kit i također filtirira vodu.

Nisu svi uzorci kitopsine isti, i mogu otvoriti usta do 1,5 metara.

Razmnožavanje[uredi VE | uredi]

Hvatanje žena u srpnju 1996. godine koja je bila trudna sa 300 mladunaca navedeno kitopsine su ovoviviparousi. Jaja ostaju u tijelu. Dokazi ukazuju da mladunci nisu svi rođeni odjednom, nego žena zadržava spermu od jednog parenja i proizvodi neprekidan tok štenaca tijekom duljeg razdoblja. Mladunci su oko 40 do 60 cm i dostignu zrelost do oko 30 godina.

Status zaštite[uredi VE | uredi]

Vrsta se smatra ugroženim od strane IUCN zbog utjecaja ribarstva, dugim životnim vijekom i kasnog sazrijevanja.

U 2010 u Meksičkom zaljevu je izlijevanja ulja rezultirao 4 900 000 barela nafte, i zatim kitopsine nisu se mogli hraniti. Ona je na popisu, zajedno sa šest drugih vrsta morskih pasa, u okviru CMS Memoranduma o razumijevanju o zaštiti migratornih morske pse. Godine 1998., Filipini zabranio sve ribolov, prodaja, uvoz i izvoz kitopsina u komercijalne svrhe, a zatim Indije u svibnju 2001. godine, i Tajvanu u svibnju 2007. godine.

Izvori[uredi VE | uredi]