Kivano krastavac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kivano krastavac
Kiwano
Kiwano
Kiwano
Kiwano
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Rosopsida
Red: Cucurbitales
Porodica: Cucurbitaceae
Rod: Cucumis
Vrsta: C. metuliferus
Dvojno ime
'''Cucumis metuliferus'''
E. Mey
Područje života

Kivano krastavac (kiwano, lat. Cucumis metuliferus) vrsta je biljke iz porodice Cucurbitaceae. Kiwano, ili afrička rogata dinja, je porijeklom iz Afrike (Zimbabvea), a uzgaja se na Novom Zelandu. Do 1930. godine bio je malo poznat izvan rodne Afrike, nakon čega je uspješno kultiviran na području Novog Zelanda i Australije, gdje je i dobio svoje ime kiwano zbog sličnosti s kivijem. Kiwano je član obitelji Cucumis metuliferus, zajedno s dinjom, krastavcima i tikvicama, te s kivijem nije u nikakvoj botaničkoj vezi. Meso kiwana je svijetlo zelene boje, a sadrži puno sjemenki. Okusom nalikuje banani s prizvukom citrusa. Čest je sastojak voćnih salata, a jede se sirov. Ovo hranjivo voće je dostupno gotovo tijekom cijele godine, a u sezoni je tijekom ljetnih mjeseci. Najviše se uzgaja na Novom Zelandu, Čileu i u Kaliforniji. U malim količinama uzgaja se i u Hrvatskoj. Može se pronaći u bolje opskrbljenim trgovinama i voćarnama.

Nutritivni sastav[uredi VE | uredi]

Kiwano je prvenstveno dobar izvor vitamina C, kalija i željeza. Ostali minerali prisutni u manjim količinama su magnezij, fosfor, cink, bakar, kalcij i natrij. Sjemenke sadrže niz masnih kiselina, uključujući linolnu i oleinsku masnu kiselinu. Linolna kiselina je jedna od omega-6 masnih kiselina koje su bitne za ljudsko zdravlje. Oleinska kiselina je također prisutna u maslinovom ulju, a smatra se korisnom u borbi protiv visokog krvnog tlaka.

Dva antioksidansa prisutna u kiwanu su a-tokoferol i y-tokoferol. Oba su organski oblici vitamina E, koji ima brojna pozitivna djelovanja na zdavlje kože, srca, mišića, živaca i crvenih krvnih zrnaca. Vitamin E također pomaže neutralizirati štetne slobodne radikale, koji mogu uzrokovati kronične bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i raka. Također postoje i neki dokazi koji sugeriraju da vitamin E može pomoći u smanjenju rizika od oboljevanja Alzheimerovom i Parkinsonovom bolesti.

Upotreba[uredi VE | uredi]

Najlakši način da konzumirate kiwano je da ga prerežete na dvije polovice i žličicom odstranite pulpu zajedno sa sjemenkama. Sjeme i pulpa kiwana su također ukusne u kombinaciji sa sladoledom, sorbetima ili jogurtom. Može se koristiti u izradi preljeva za salatu, kao zamjena za ocat ili u kombinaciji s njim. Kiwano se okusom dobro slaže sa slanim sirevima, poput feta sira, te s krastavacem i rajčicom u povrtnim salatama. Žućkasto-zeleni pigment u sjemenkama i pulpi kiwana sadrži karotenoid, tj. beta karoten poznatiji kao vitamin A. Beta karoten pomaže ojačati imunološki sustav i održava zdravlje očiju i kože. Jede se samostalno ili se od njega radi salata u kombinaciji s drugim tropskim voćem. Narezan na kriške služi u dekoraciji. Blagi okus kiwana dobro se uklapa u primjerice koktel od škampa.

Galerija[uredi VE | uredi]