Klan MacLeod

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Romantični prikaz pripadnika klana MacLeod iz 1845. škotskog slikara R. R. McIana
Dvorac Dunvegan-sjedište klana MacLeod preko 700 godina
Tartan klana

Klan MacLeod (eng. Clan MacLeod) je škotski klan. Postoje dvije grane klana MacLeod od Harrisa i Dunvegana ili jedostavno klan Macleod. Njihov poglavica je MacLeod od Macleoda i nazivaju se Sìol Tormoid (sjeme Tormoida ) te klan Macleod od Harrisa čiji se poglavica naziva MacLeod od Lewisa i nazivaju se Sìol Torcaill (sjeme Torcalla).

Obje grane tvrde da su potomci Leòda iz 13. stoljeća, sina Olafa Crnog, kralja Mana i Otoka. Od njegova starijeg sina Tormoda, nastao je klan MacLeoda od Harrisa, Dunvegana i Glenelga, a od mlađeg sina Torquila, klan MacLeoda od Lewisa.[1] Sjedište klana klana MacLeod od Harrisa i Dunvegana je dvorac Dunvegan na otoku Skye , Unutrašnji Hebridi. Izvorni gaelski oblik za naziv ovog klana je "Clann Mhic Leòid", gdje "Clann" ima značenje “djeca”, dok je "mhic" genitiv od "mac", galski naziv za sina, a "Leòid" je genitiv od "Leòd". Određeni član ("an ili na") obično se u galskom jeziku izbjegavao u lancu genitiva. Cijeli izraz prema tome ima značenje “Djeca Leodovog sina” ("engl. The children of the son of Leod").

Bilješke[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]P history.svg Nedovršeni članak Klan MacLeod koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.