Klinika Svjetlost

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Klinika Svjetlost

Klinika Svjetlost je vodeća[1] oftalmološka klinika u ovom dijelu Europe te prva privatna sveučilišna klinika u Hrvatskoj koja radi kroz četiri centra – u Zagrebu, Splitu, Banja Luci i Sarajevu. Tijekom 20 godina rada iza Klinike Svjetlost je više od 350.000 zadovoljnih pacijenta i 120.000 operacija. Godine 2015. Klinika Svjetlost osvojila je oftalmološki Oscar "Best Live Surgery" na najvećem svjetskom oftalmološkom video kongresu Videocatarattarefrattiva Milano.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Poliklinika Svjetlost osnovana je u siječnju 1998. godine na prostoru od 150 m² u Bukovačkoj ulici u Zagrebu. Uz profesora Gabrića, tada mlađeg specijalista oftalmologije, članovi tima koji su postavili temelje buduće klinike bili su: prof.dr.sc. Krešimir Čupak, doajen hrvatske oftalmologije, prof.dr.sc. Ljiljana Zergollern Čupak, vodeći hrvatski autoritet na području genetike i pedijatrije te Ksenija Gabrić, poduzetnica i vlasnica optike. Glavni poslovni cilj bio je da Poliklinika Svjetlost postane vodeća klinika u Hrvatskoj i regiji na području oftalmologije, a što danas jest.

Godine 2009. Poliklinika Svjetlost seli se u novi objekt u Heinzelovoj ulici u kojem se nalazi i danas, a koji se prostire na devet etaža ukupne površine preko 2000 m2. Riječ je o jednoj od najsuvremenijih klinika koja obuhvaća šest nadzemnih i tri podzemne etaže, 15 dijagnostičkih punktova, četiri high-tech operacijske sale, očnu banku te nekoliko desetaka sofisticiranih dijagnostičkih aparata, superbrze lasere nove generacije i ostalu oftalmološku opremu. Svaki od odjela opremljen je najmodernijom dijagnostičkom opremom i kadrom posebno specijaliziranim za svaki anatomski segment oka i njegove osobitosti.

Godinu dana kasnije, Poliklinika Svjetlost stekla je naziv Specijalne bolnice za oftalmologiju ”Svjetlost” kao i status Klinike Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.[3]

Prof.dr.sc. Nikica Gabrić[uredi | uredi kôd]

Prof.dr.sc. Nikica Gabrić (rođen 24. svibnja 1961. u Metkoviću) osnivač je Klinike Svjetlost, danas vodeće oftalmološke klinike u ovom dijelu Europe. Diplomirao je na studiju medicine u Zagrebu 1984., a dvije godine kasnije započinje svoju uspješnu karijeru kao znanstveni pripravnik Medicinskog fakulteta na Klinici za očne bolesti KBC Rebro. Magistrirao je 1988. godine, a 1990. prelazi na Zavod za oftalmologiju Opće bolnice Sveti Duh gdje je nastavio svoju karijeru kao liječnik specijalist.

Jedan je od osnivača Lions Hrvatske očne banke, a nakon pet godina uspješnog rada izabran je za ravnatelja. Doktorirao je 1997. godine pod mentorstvom dr. Ljerke Henč-Petrinović te 2000. godine stekao znanstveno-nastavno zvanje docenta na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, gdje danas ima status redovitog profesora. Iste je godine postao član Hrvatske akademije medicinskih znanosti, a potom i predstojnik Zavoda za oftalmologiju na Svetom Duhu.

Specijaliziran je za kirugiju prednjeg očnog segmenta, s više od 40 000 operacija iza sebe. Operirao je u više od 17 država diljem svijeta, u više od 50 operacijskih dvorana, uključujući i prestižni Fjodorovljev Institut u Rusiji. Prof.dr.sc. Nikica Gabrić prvi je u regiji izveo lasersku korekciju dioptrije (PRK metodom).

Prof.dr.sc. Nikica Gabrić autor pet knjiga te više od 400 znanstvenih članaka u nacionalnim i internacionalnim časopisima. Također, gostujući je urednik prestižnog znanstvenog časopisa Clinical Medicine, Royal College of Physicians. Kao član uprave sudjelovao je u radu najprestižnijih međunarodnih udruženja oftalmologa: Europskog društva oftalmologa (SOE), Europskog društva za kataraktu i refraktivnu kirurgiju (ESCRS), Europskog udruženja očnih banaka (EEBA) te Europskog društva oftalmologa jugoistočne Europe (SEEOS).

Klinika Svjetlost danas[uredi | uredi kôd]

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu. Poznata je po najvišim standardima tehničke podrške i ljudskog znanja te se konstantno pokazuje kao predstavnik najnovije tehnologije u oftalmološkoj praksi. Prva je privatna sveučilišna klinika u Hrvatskoj, a osim u Zagrebu, gdje je smještena matična ustanova, ima svoje centre i u Splitu te u susjednoj Bosni i Hercegovini u Sarajevu i Banjoj Luci.

U četiri centra Klinike Svjetlost trenutno je zaposleno 26 liječnika specijalista oftalmologa i jedan specijalist anesteziolog (dva redovna profesora oftalmologije, jedan izvanredni profesor, jedan docent, tri doktora znanosti, jedan magistar znanosti), 12 specijalizanata oftalmologije i preko 60 ostalih djelatnika. Liječnici Klinike vrhunski su stručnjaci s desecima tisuća operativnih zahvata iza sebe koji svakom pacijentu pristupaju individualno i traže najbolje moguće rješenje za njega.

Osim laserskog skidanja dioptrije, operacija sive mrene i transplantacija rožnice, Klinika Svjetlost izvodi i vitrektomije – najsloženije oftalmološke operacije, ugradnje fakičnih leća, operacije glaukoma uz ugradnju mini glaucoma shunta, operacije strabizma, plastične operacije vjeđa, ječmenca, protetske estetske operacije ugradnje silikonskih kuglica i druge operacijske zahvate.

Laserskom skidanju dioptrije i drugim metoda korekcije vida u Klinici Svjetlost podvrgnule su se osobe iz javnog života kao što su svjetski gimnastički prvak Tin Srbić,[4] Oliver Dragojević, Maksim Mrvica, Zvonimir Boban, Tereza Kesovija, Jasmin Stavros i Neda Ukraden.[5]

Prva privatna sveučilišna klinika u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost postala je 2010. godine Klinika za oftalmologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, čime je postala prva privatna sveučilišna klinika u Hrvatskoj. Povezivanje s Medicinskim fakultetom rezultat je dugogodišnje suradnje prof. dr. sc. Nikice Gabrića i prof. dr. sc. Ive Dekaris s Riječkim fakultetom i Institutom Ruđer Bošković na znanstvenoj i edukativnoj razini. Statusom klinike omogućeno je daljnje provođenje znanstveno-istraživačkog rada i edukacija mladih liječnika Hrvatske i regije. U Klinici Svjetlost izvode se specijalizacije, postdiplomska nastava, a Klinika također sudjeluje u međunarodnim kliničkim studijama za ispitivanje novih lijekova i oftalmoloških proizvoda.

Klinika Svjetlost surađuje i s Institutom Ruđer Bošković na projektu „Imunologije oka“, u sklopu kojeg je već došlo do važnih spoznaja u boljem shvaćanju nastanka mehanizama upale i reakcije odbacivanja transplantata rožnice.

Prof.dr.sc. Gabrić i prof.dr.sc. Iva Dekaris među osnivačima su prve hrvatske očne banke 1994. godine, a svatko od njih iza sebe ima više od 1000 transplantacija rožnice. Oni su i hrvatski pioniri transplantacije rožnice s tkivom testiranim u očnoj banci (prije se transplantacija vršila bez testiranja kvalitete u očnoj banci, a što je danas standard). Ujedno su i autori prve hrvatske knjige o očnim bankama te koautori dva europska udžbenika o očnim bankama i transplantaciji rožnice.

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vjeruje u edukaciju i obrazovanje mladih tako da svake godine zapošljava nekoliko novih liječnika koji dobivaju mogućnost specijalizacije iz oftalmologije. Osim što imaju u potpunosti pokrivene troškove specijalizacije, liječnici imaju mogućnost odlaska na prestižne svjetske kongrese te posjet najpoznatijim oftalmološkim centrima, gdje mogu steći nova znanja te uvijek biti u korak s najnovijim dostignućima u struci. Klinika Svjetlost u postupku je pokretanja poslijediplomskog studija i modela trajne izobrazbe za oftalmologe diljem Hrvatske i regije na kojem će se prenositi najnovija znanja i tehnička dostignuća struke.[6]

Ustrojstvo Klinike Svjetlost[uredi | uredi kôd]

Uprava

 • prof.dr.sc. Nikica Gabrić, ravnatelj i osnivač
 • prof.dr.sc. Iva Dekaris, medicinski direktor

Liječnici Klinike

 • Prof.dr.sc. Nikica Gabrić – ravnatelj i osnivač
 • Prof.dr.sc. Iva Dekaris - Voditeljica Odsjeka za bolesti rožnice i medicinska direktorica Klinike
 • Doc.dr.sc. Ratimir Lazić – Voditelj Odsjeka za bolesti stražnjeg segmenta oka (mrežnica/retina)
 • Dr.med. Maja Bohač - Voditeljica Odsjeka za refraktivnu kirurgiju
 • Dr.med. Ante Barišić – Voditelj Odsjeka za kataraktu/mrenu
 • Doc.dr.sc. Ivana Mravičić - Voditeljica Odsjeka za bolesti djece
 • Dr.med. Morena Gavrić - Voditeljica odsjeka za glaukom i neurooftalmologiju
 • Dr.med. Vesna Cerović - Odsjek za bolesti stražnjeg segmenta oka (mrežnica/retina)
 • Dr.med. Maša Mikuličić - Odsjek za glaukom i neurooftalmologiju
 • Dr.med. Ivan Boras - Odsjek za bolesti stražnjeg segmenta oka (mrežnica/retina)
 • Dr.med. Marko Vlašić - Odsjek za bolesti stražnjeg segmenta oka (mrežnica/retina)
 • Dr.med. Maja Pauk Gulić - Odsjek za refraktivnu kirurgiju
 • Dr.med. Adi Pašalić - Odsjek za refraktivnu kirurgiju
 • Dr.med. Mateja Končarević - Odsjek za refraktivnu kirurgiju
 • Dr.med. Mirko Ratković - Odsjek za bolesti stražnjeg segmenta oka (mrežnica/retina)
 • Dr.med. Neven Miličić - Odsjek za rožnicu i refraktivnu kirurgiju
 • Dr.med. Goran Sačer - anesteziolog

Poslovna jedinica u Splitu

 • Dr.sc. Nataša Drača - Odsjek za bolesti stražnjeg segmenta oka (mrežnica/retina)
 • Dr.med. Vlade Glavota - Odsjek za kataraktu
 • Dr.med. Igor Žuljan - Odsjek za kataraktu[7]

Glavne usluge Klinike Svjetlost[8][uredi | uredi kôd]

 1. Lasersko skidanje dioptrije[9] - Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izveo je prvo lasersko skidanje dioptrije na ovim prostorima 1998. godine, a od tada u klinikama Svjetlost laserski je skinuta dioptrija s gotovo 60 tisuća očiju. Danas se više od 90% zahvata laserskog skidanja dioptrija u Klinici Svjetlost obavlja najmodernijom femtolasik metodom, koja se u potpunosti obavlja laserski, u kombinaciji rada dva lasera različite namjene (za kreiranje rožničnog preklopca i za remoderliranje rožnice, tj. skidanje dioptrije). 
 2. Operacija sive mrene ili katarakte[10] - U Klinici Svjetlost godišnje se obavi više od 2500 operacija mrene, a kod odabira leće moguće je birati između leća svih renomiranih svjetskih proizvođača. Operateri Svjetlosti od osnutka klinike obavili su više od 30.000 operacija sive mrene, a s više od  6000 ugrađenih multifokalnih i intraokularnih leća s proširenim rasponom vida, kojima se uz uklanjanje sive mrene istodobno moguće riješiti i dioptrije, klinika je među vodećim europskim očnim klinikama. 
 3. Korekcija starosne dioptrije/staračke dalekovidnosti/prezbiopije - Starosnu dioptriju u Klinici Svjetlost moguće je riješiti ugradnjom multifokalnih leća ili leća s proširenim rasponom vida. Od ukupnog broja ugrađenih leća tijekom operacije mrene i korekcije prezbiopije u Klinici Svjetlost više od 30% ugrađenih leća multifokalne leće ili leće s proširenim rasponom vida. Takav udio ovih leća koje su vrhunac tehnološke sofisticiranosti i pacijente rješavaju potrebe za naočalama svrstavaju Kliniku Svjetlost u vodeće europske klinike po iskustvu ugradnje multifokalnih i leća s proširenim rasponom vida.
 4. Dječja oftalmologija i strabizam[11] - Klinika Svjetlost jedina u regiji obavlja operacije svih vrsta strabizama: horizontalni, vertikalni, pareze, nistagmus, dvoslike. Također, vrše operacije otvaranja i proštrcavanja suznog kanala kod djece u kratkotrajnoj općoj anesteziji te koriste metode i operacijske tehnike kao i najbolji svjetski centri. Klinika Svjetlost ima najveći broj operacija strabizama u regiji od svih privatnih oftalmoloških ustanova.

Klinika Svjetlost – dobitnik oftalmološkog Oscara „Best Live Surgery Award 2015“[12][uredi | uredi kôd]

Dodatna potvrda kontinuiranog ulaganja, usavršavanja te održavanja najviših standarda, Klinici Svjetlost došla je i s nagradom službenog naziva „Best Live Surgery Award 2015“, koja je poznata i kao „oftalmološki Oscar“. Liječnici Klinike Svjetlost na čelu s prof.dr.sc. Nikicom Gabrićem osvojili su Oscara na najvećem i najprestižnijem svjetskom video kiruškom kongresu Videocatarattarefrattiva u Milanu, koji se održao u listopadu 2015. Tim Klinike Svjetlost je koristeći visoko sofisticiranu tehnologiju obavio pet kompliciranih operativnih zahvata u svega 60 minuta, uz prijenos uživo. Time je još jednom potvrđena iznimna stručnost i kvaliteta ove oftalmološke klinike, čiji je tim nagrađen u jakoj i respektabilnoj konkurenciji. U konkurenciji najboljih klinika iz Barcelone, Berlina, Kölna, Padove, Praga, Milana, Kaira, Istanbula, Bukurešta i Rima samo je Klinika Svjetlost ta koja je svojom izvrsnošću pozvana triput zaredom, uz pozivnicu i za 2016. godinu.

Prva transplantacija rožnice[uredi | uredi kôd]

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka u srpnju 2017. godine izvedena je prva, povijesna transplantacija rožnice zahvaljujući transferu znanja iz Klinike Svjetlost u riječki KBC. Zahvat je izvela prof. dr. sc. Iva Dekaris, medicinska direktorica Klinike Svjetlost u suradnji s timom riječkih oftalmologa na čelu s doc. dr. sc. Majom Merlak. Transplantacija rožnice (prednjeg prozirnog dijela oka) najčešća je i najuspješnija transplantacija tkiva u medicini, a izvodi se u slučajevima ozljeda ili bolesti rožnice.[13]

Prof. Iva Dekaris je u Klinici Svjetlost započela i s transplantacijom matičnih stanica rožnice pri čemu je moguće vratiti vid i osobama koje su zadobile eksplozivne ili požarne ozljede rožnice te oštećenja izazvana djelovanjem kiseline i lužine. Takvi se zahvati, osim u „Svjetlosti“, izvode u još samo tri europska centra.[14]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Luka Filipović. 14. rujna 2017. Privatno zdravstvo ozbiljan je biznis, ovih deset klinika okreće najveći novac
 2. Zagrebonline Press. 28. listopada 2016. Zagreb ovog vikenda postaje centar europske i svjetske oftalmologije
 3. Povijest Klinike
 4. Tin Srbić uspješno operiran: 'Još mi je čudno'. 27. prosinca 2017.
 5. Klinika danas
 6. Prva privatna sveučilišna klinika
 7. Ustrojstvo Klinike Svjetlost
 8. KLINIKA SVJETLOST prvi izbor u liječenju bolesti oka. 30. lipnja 2016.
 9. Sedam najčešćih zabluda i strahova o laserskom skidanju dioptrije. 27. prosinca 2016.
 10. Dr. Barišić govori o mreni (katarakta) - Klinika Svjetlost
 11. Ivančica Tarade. 2. siječnja 2018. Zdravi vid vaše djece uvelike ovisi o preventivnim pregledima
 12. 25-things-to-know-about-croatia
 13. VELIKI USPJEH RIJEČKIH LIJEČNIKA Prva transplantacija rožnice u riječkoj bolnici. 20. srpnja 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. ožujka 2018. Pristupljeno 13. ožujka 2018.
 14. Izvedena prva transplatacija matičnih stanica rožnice u ovom dijelu Europe. 24. ožujka 2017.
 • Jutarnji list, „'Svjetlost' opet na festivalu kirurgije“, 26. 10. 2015., str. 10
 • Slobodna Dalmacija, Stil, „Donosimo vam 5 razloga zbog kojih ćete se oprostiti od naočala i leća“, 20. 2. 2016., str. 40
 • Slobodna Dalmacija, „Evo kako oči osloboditi sive mrene – brzo, sigurno i bezbolno“, 24. 2. 2016., str. 10
 • Playboy, Playboy intervju – Nikica Gabrić, 1. 11. 2012., str. 49

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]