Klis (županija)

Izvor: Wikipedija
Županije u vrijeme kralja Tomislava

Kliška županija , prvotno poznata pod imenom Primorje (grč. παραθαλάσσια, parathalassia), starohrvatska županija, koja se nalazila na jugoistočnom priobalnom dijelu srednjovjekovnog Hrvatskog Kraljevstva sa središtem u utvrdi Klis. Prvi put se spominje sredinom 10. stoljeća u djelu bizantskog cara Konstantina VII. Porfirogeneta (945. – 959.), De administrando imperio.

Zemljopisni položaj[uredi | uredi kôd]

Smjestila se na ovom području:

Graničila je s četirima županijama: Dridskom, Zminjskom, Cetinskom i Mokronom.

Znanstvenici pretpostavljaju da je obuhvaćala ova naselja i gradove:

Hrvatski vladari[uredi | uredi kôd]

S obzirom na to da je knez Trpimir 852. darovao zemljište u Rižinicama za crkvu i (prvi) benediktinski samostan, to je mogao samo ako je to bila zemlja njegovog plemenitaškog roda ili ako je bila dijelom bivšeg carskog fiska koji se onda našao u rukama hrvatskih vladara.

Pretpostavlja se da je na prostoru ove županije vladarski dvor hrvatskih kraljeva bio u kliškoj tvrđavi ili da je vladarsko imanje-dvor bio u Kliškom polju, moguće i u Solinu, ili pak da je to bilo uz gornji tok rijeke Jadra negdje na jednoj od uzvisina, gdje je zbilja i pronađeno starohrvatsko groblje iz 10. ili 11. stoljeća. Hrvatski su vladari imali svoj vladarski dvor i u Bijaćima kod Trogira.

U donjem toku rijeke Jadro nalazi se crkva sv. Petra i Mojsija, krunidbena bazilika kralja Zvonimira († 1089.). To upućuje na mogući lokalitet kraljevskoga dvora.

Izvor[uredi | uredi kôd]