Kljunčica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kljunčica
Kljunčica
Kljunčica
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Caproidae
Rod: Capros
Vrsta: C. aper
Capros aper
Linnaeus, 1758.
Područje života
Sinonimi
Zeus aper
Perca pusilla
Coris taeniatus
Perca brunnich

Kljunčica (lat. Capros aper) je morska riba iz porodice Kljunčica (Caproidae). Ova riba je jedini primjerak iz svoga roda.

Opis[uredi VE | uredi]

Kljunčica je sitna ribica koja obično naraste do 13[1] (16[2]) cm, a najviše do 30& cm dužine i do 85 g težine, pri tome je ženka veća od mužjaka. Kljunčica ima spljošteno romboidalno tijelotijelo, velike oči, izduženu vilicu s ustima koja se izbacuju i izbačena tvore cjevčicu. Boje je crvenkasto narančaste ponekad sa tri šire tamne trake, jedna iza očiju, jedna po sredini tijela a jedna otraga do samog repa. Tijelo je prekriveno malim grubim ljuskama. Tijekom sezone parenja ima vrlo naglašeno spolno dvoličje. Mužjaci imaju po tijerlu veći broj narančastih sinusoida, a peraje postaju crvene, dok je ženka narančasta s malo tamnijim pojasom u sredini tijela i srebrnkastim trbuhom. Hrani se račićima, posebno veslonošcima i misidima, a također crvićima i školjkama. Živi najčešće iznad pjeskovitog ili muljevitog dna ali i poviše kamenitog i koraljnog, na dubinama od 40 do 700. Formira plove koje lebde nad dnom.

Razmnožavanje[uredi VE | uredi]

Razmnožava se krajem proljeća i tijekom ljeta, .

Ribolov i upotreba[uredi VE | uredi]

Zbog male veličine, kljunčica nije zanimljiva u komercijalnom ribolovu kao ni u gastronomiji. Lovi se rijetko, većinom na udicu prilikom lova na druge pridnene vrste.

Rasprostranjenost[uredi VE | uredi]

Kljunčicu se može pronaći u istočnom dijelu Atlantika, od zapadne Norveške i Švedske pa južno sve do Senegala. Rasprostranjena je i na cijelom Mediteranu, posebno na zapadnom dijelu.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. (engl.) Capros aper (fishbase.org)
  2. (hrv.) Kljunčica (podvodni.hr)

Poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Kljunčica
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: Kljunčica