Knjiga Sudnjeg dana

Izvor: Wikipedija
List iz Knjige posljednjeg suda.
Domesday Book, gravura Andrewa Williamsa, Historic Byways and Highways of Old England, 1900.

Knjiga Sudnjeg dana (eng. Domesday Book – lat. Liber de Wintonia, također Domesday Survey), opći je imovinski popis brižljivo sastavljen za vrijeme od 20 godina nakon normanskog osvajanja Engleske godine 1066.

Popis, za čije je sastavljanje najzaslužniji Vilim I. Osvajač, obuhvaćao je sve grofovije u Engleskoj, a u kojem je bilo zabilježeno "što je i koliko imao svatko tko je posjedovao u Engleskoj zemlju i stoku, i koliko je to vrijedilo" (Anglosaska kronika).

Domesday Book znači "knjiga sudnjeg dana", čime se htjela istaknuti njezina dovršenost, tj. da će vrijediti do smaka svijeta. Ime "Domesday Book" je srednjoengleski oblik za oblik u današnjem engleskome "Doomsday Book", hrvatski je "Knjiga Sudnjeg dana") došlo je u uporabu u 12. stoljeću.[1]

U početku vođen na stranicama od ovčje kože, a u obliku knjige objavljen je tek 1783. godine. Bila je to evidencija zemljišnih posjeda kakve do tada nije bilo i koja i sada, u određenim segmentima, ima svoju praktičnu vrijednost.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Emerson, Ralph Waldo; Burkholder, Robert E. (Notes). 1971. The Collected Works of Ralph Waldo Emerson: English Traits (engleski). 5. Harvard University Press. str. 250
Nedovršeni članak Knjiga Sudnjeg dana koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.