Koffing

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Koffing

Japansko ime ドガース Dogaasu
Redni broj 109
Generacija prva
Vrsta Otrovni
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz -
Razvija se u u Weezinga
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 0.6 m
Težina 1.0 kg
Sposobnost Lebdenje (Levitate)

Koffing (アーボ Dogaasu u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 809 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri - vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Koffinga u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi VE | uredi]

Ime Koffing iskrivljenje je engleske riječi coughing, što znači kašljanje.

Dogaasu je složenica od japanskih riječi 獰 = loše ili 毒 doku = otrov te engl. gas = plin.

Biološke karakteristike[uredi VE | uredi]

Koffing je okrugao Pokemon ljubičaste boje pun otrovnih plinova. Ima tup pogled i širok osmijeh koji pokazuje dva šiljata zuba u ustima. Ispod usta je bijela oznaka mrtvačke glave i prekriženih kostiju. Svoje otrovne plinove ipušta kroz nekoliko ispupčenih otvora nalik gejzirima. Hrani se plinovima koje otpušta raspad smeća, te nečistim zrakom.

Nadahnuća za Koffingov dizajn su najvjerojatnije meteoriti ili pomorske mine, s obzirom da može eksplodirati. Koffing je utjelovljenje smoga i onečišćenja zraka općenito, a simbol mrtvačke glave ispod Koffingovih usta se koristi u stvarnom svijetu za označavanje opasnosti od otrovnih kemikalija[1]

Pokédex podaci[uredi VE | uredi]

 • Pokémon Red i Blue: Zato što pohranjuje nekoliko vrsta otrovnih plinova u svome tijelu, sklon je eksplodirati bez upozorenja.
 • Pokémon Yellow: Na vrućim mjestima, njegovi unutarnji plinovi bi se mogli proširiti i eksplodirati bez ikakvog upozorenja. Budite vrlo oprezni!
 • Pokémon Gold: Njegovo tanko, krhko tijelo sadrži plinove koji uzrokuju stalno šmrcanje, kašljanje i suzne oči.
 • Pokémon Silver : Otrovni plinovi koje sadrži su nešto lakši od zraka, te ga drže malo iznad tla.
 • Pokémon Crystal : Ako mu se tko približi dok izbacuje otrovni plin, kovitlajući plin unutar njega se može vidjeti.
 • Pokémon Ruby/Sapphire : (Ruby) Ako Koffing postane uzrujan, podiže otrovnost svojih unutarnjih plinova, te ih zatim izbacuje posvuda iz svog tijela.Ovaj Pokemon može prenapuhati svoje okruglo tijelo, te zatim eksplodirati. (Sapphire): Koffing utjelovljuje otrovne tvari. Miješa toksine sa sirovim smećem kako bi pokrenuo kemijsku reakciju koja rezultira u užasno jakim Otrovnim plinom.
 • Pokémon Emerald : Približavanje Koffingu će ti dati priliku promatrati kroz njegovu tanku kožu otrovne plinove koji kovitlaju unutra. Eksplodira i na najmanji podražaj.
 • Pokémon FireRed : Njegovo tanko tijelo nalik balonu je napuhano užasno otrovnim plinovima. Jako smrdi kad je u blizini.
 • Pokémon LeafGreen : Zato što pohranjuje nekoliko vrsta otrovnih plinova u svome tijelu, sklon je eksplodirati bez upozorenja.
 • Pokémon Diamond/Pearl : Plinovi lakši od zraka u njegovom tijelu ga drže iznad tla. Plinovi ne samo što smrde, već su i eksplozivni.

U videoigrama[uredi VE | uredi]

Koffing je prisutan u Pokemon vili na otoku Cinnabaru, u igrama Pokémon Blue, Pokémon Red, Pokémon FireRed, Pokémon LeafGreen. U igrama Pokémon Gold, Silver i Crystal prisutan je u Spaljenom tornju te sjedištu Tima Raketa. U igrama Pokémon Ruby, Sapphire i Emerald je dostupan na Vatrenom putu.

U animiranoj seriji[uredi VE | uredi]

U Pokemon animiranoj seriji, Koffing je suputnik Jamesa iz Tima Raketa, te se prvi put pojavljuje u drugoj epzodi ( Pokemon hitan slučaj). Razvio se u Weezinga u 31. epizodi (Iskopajte te Diglette!). U epizodi Ulovljeni Ego! (A Poached Ego!) Jamesov Weezing i Jessiein Arbok bivaju ostavljeni da štite skupinu Koffinga i Ekansa od krivolovaca.

Tehnike[uredi VE | uredi]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Otrovni plin (Poison Gas) Otrovni
Obaranje (Tackle) Normalni
Smog (Smog) Otrovni 6
Dimna zavjesa(SmokeScreen) Normalni 10
Osiguranje(Assurance) Mračni 15
Samouništenje (Selfdestruct) Normalni 19
Mulj(Sludge) Otrovni 24
Sumaglica(Haze) Ledeni 28
Žiro lopta(Gyro Ball) Čelični 33
Eksplozija(Explosion) Normalni 37
Muljevita bomba(Sludge Bomb) Otrovni 42
Okovi sudbine (Destiny Bond) Duh 46
Uspomena (Memento) Mračni 51

Statistike[uredi VE | uredi]

HP: 40
 
Attack: 65
 
Defense: 95
 
Special: 60
 
SpAtk: 60
 
SpDef: 45
 
Speed: 35
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.


Izvori[uredi VE | uredi]

 1. (9. studenoga 2020.)"Skull and crossbones (symbol)". Wikipedia (engleski) pristupljeno 21. studenoga 2020.