Kokot

Izvor: Wikipedija
Kokot
Kokot
Kokot
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Actinopterygii
Red: Scorpaeniformes
Porodica: Triglidae
Rod: Trigla
Vrsta: T. lyra
Dvojno ime
Trigla lyra
Linnaeus, 1758.
Sinonimi
Trigla fagianus

Kokot (lat. Trigla lyra) je morska riba iz porodice kokota (triglidae). Ova riba je jedini primjerak iz svoga roda. Naziva se još kokotić, hrokavica, lastavica.[1] U pojedinoj literaturi može se pronaći podatak da se ova riba službeno naziva lastavica prasica, tu se radi o zamjeni, lastavica prasica je naziv za ribu latinskog imena Chelidonichthys lucerna. Kokota možemo naći po cijeloj hrvatskoj obali, najviše u dubokom moru južnog Jadrana, gdje naraste do 60 cm i cca 3 kg.

Opis[uredi | uredi kôd]

Izduženog je oblika, velike glave, žarko crveno-narančaste je boje, tijelo mu se sužava prema repu. Oči su mu velike i izražene, razmjerno su veće nego kod drugih pripadnika porodice Triglidae. Poviše usta ima dvije izraženije bodlje. Ima spljošten trbuh i velike prednje peraje. Živi na pjeskovitom i muljevitom dnu do 700 metara dubine, hrani se račićima, puževima, ali i drugim plijemom. Najčešće se hvata u veličinama do 40 cm.

Izgled glave kokota
Izgled donje strane glave

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Kokot se razmnožava u svibnju odnosno lipnju. Usprkos zamjetnom izlovu ne spada u ugrožene vrste.[2]

Ribolov i upotreba[uredi | uredi kôd]

Premda je čest na ribarnicama, kokot kod nas nema neku važniju ulogu u komercijalnom ribolovu. Lovi se većinom parangalom ili koćom, kao usputna lovina prilikom lova na druge vrste, ne izvozi se i ne uzgaja se. Zbog svog mekanog mesa, u gastronomiji nije naročito cijenjen, priprema se na brujet ili lešo.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Kokota se može pronaći u istočnom dijelu Atlantika, od sjevera Velike Britanije i Sjevernog mora pa južno sve do Namibije, a uključeni su otočja Madeira i Cape Verde. Rasprostranjena je i na cijelom Mediteranu, ali ne i u Crnom moru.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (hrv.) Kokot (podvodni.hr)
  2. (engl.) Trigla lyra (IUCN Red List)
  3. (engl.) Trigla lyra (fishbase.org)

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kokot
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o taksonu Kokot