Kola (poluotok)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Smještaj poluotoka

Poluotok Kola (od laponskog Guoládat) (Ruski Кольский полуостров, Kol'skij poluostrov) je poluotok na dalekom sjeveru Rusije, dio Murmanske Oblasti. Ima obalu na Barentsovom moru na sjeveru i na Bijelom na istoku i jugu. Zapadna granica poluotoka Kole ide merdijanom od zaljeva Kola preko jezera Imandra, jezera Kola, rijeke Nive do zaljeva Kandalaksha.

Poluotok je površine od oko 100,000 km². Sjever je strm i visok, dok je jug nizinski. na zapadnom dijelu nalaze se dva planinska lanca: Khibiny i Lovozyorskiye Tundry (do 1200 metara). Centralno područje (Keyvy) je riječno.

Zbog zadnjeg ledenog doba područje je plodno, iznimno bogato raznim mineralima i metalima, koje eksplotira ruska tvrtka MMC Norilsk Nickel. Blizu norveške granice nalazi se i najdublja svjetska bušotina - 'Superduboka bušotina na Koli' ili Kolanska superduboka bušotina (rus Кольская сверхглубокая скважина).

Unatoč sjevernom smještaju Kola ima relativno blagu klimu kao posljedica toplih atlantskih struja. Srednja sječanjska temperatura je oko -10 °C, a svibanjska oko 10 °C. Poluotok je prekriven tajgom na sjeveru i tundrom na jugu.

Glavna luka i najveći grad poluotoka je Murmansk.