Kola (poluotok)

Izvor: Wikipedija
Smještaj poluotoka

Poluotok Kola (od laponskog Guoládat) (rus. Кольский полуостров, Kol'skij poluostrov) je poluotok na dalekom sjeveru Rusije, dio Murmanske Oblasti. Ima obalu na Barentsovom moru na sjeveru i na Bijelom na istoku i jugu. Zapadna granica poluotoka Kole ide merdijanom od zaljeva Kola preko jezera Imandra, jezera Kola, rijeke Nive do zaljeva Kandalaksha.

Poluotok je površine od oko 100 000 km². Sjever je strm i visok, dok je jug nizinski. na zapadnom dijelu nalaze se dva planinska lanca: Khibiny i Lovozyorskiye Tundry (do 1 200 metara). Centralno područje (Keyvy) je riječno.

Zbog zadnjeg ledenog doba područje je plodno, iznimno bogato raznim mineralima i metalima, koje eksplotira ruska tvrtka MMC Norilsk Nickel. Blizu norveške granice nalazi se i najdublja svjetska bušotina - 'Superduboka bušotina na Koli' ili Kolanska superduboka bušotina (rus Кольская сверхглубокая скважина).

Unatoč sjevernom smještaju Kola ima relativno blagu klimu kao posljedica toplih atlantskih struja. Srednja siječanjska temperatura je oko -10 °C, a svibanjska oko 10 °C. Poluotok je prekriven tajgom na sjeveru i tundrom na jugu.

Glavna luka i najveći grad poluotoka je Murmansk.