Kolesterol

Izvor: Wikipedija
Struktura molekule kolesterola
Štapićasti model molekule kolesterola
Kalotni model molekule kolesterola

Kolesterol je lipid nužan za funkcioniranje organizma.[1] Nalazi se u staničnim membranama svih tkiva, a najviše u mozgu i leđnoj moždini.[2] Kolesterol se svrstava i u sterole jer je u njegovom sastavu kombinacija steroida i alkohola. Male količine kolesterola nalaze se i u membranama stanica biljaka i gljiva.

Kemijska formula kolesterola jest C27H46O.

Organizam koristi kolesterol u stvaranju hormona, vitamina A, D i E te žučnih kiselina. Manji dio kolesterola nalazi se u krvi. Ako se taj kolesterol nakuplja na stijenkama krvnih žila, može doći do začepljenja ili smanjenog krvnog protoka. Posljedice na zdravlje mogu biti velike pa se u takvim slučajevima količina kolesterola u krvi regulira medicinskim preparatima.

Biosinteza kolesterola odvija se u jetri iz koje se pomoću odgovarajućih proteina prenosi dalje u tijelo za različite namjene. Jedan se dio kolesterola vraća natrag u jetru gdje služi za sintezu drugih steroida. Ako ta dva procesa nisu usklađena, dolazi do nakupljanja kolesterola u žuči (žučni kamenci) ili na stijenkama arterija (arterioskleroza).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Javno zdravlje, Kolesterol i zdravljeArhivirana inačica izvorne stranice od 2. ožujka 2020. (Wayback Machine) pristupljeno 2. ožujka 2020.
  2. Ivo, Bregovec. 1991. Organska kemija (Kemija II). Školska knjiga. ISBN 86-03-00502-8. OCLC 439599130