Kolor naboj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

U fizici elementarnih čestica, kolor naboj ili "boja" je svojstvo kvarkova i gluona zbog kojeg oni međudjeluju jakom interakcijom. Kolor naboj u kvantnoj kromodinamici (QCD) igra analognu ulogu električnom naboju u kvantnoj elektrodinamici (QED), ali zbog činjenice da je QCD matematički kompleksnija od QED, postoji mnogo tehničkih razlika. Valja napomenuti da "boja" kvarkova i gluona nema veze sa vizualnom percepcijom boje, nego se samo koristi kao oznaka, jer se kolor naboj pojavljuje u tri vrste (analogno trima osnovnim bojama), dok se postoji samo jedna vrsta električnog naboja.

Motivacija[uredi VE | uredi]

Kolor naboj je prvi puta predložio Oscar W. Greenberg 1964. da bi objasnio kako tri kvarka iste vrste i istih spinova mogu koegzistirati u istom barionu unatoč načelu isključenja. Svakome od tri kvarkova u barionu su pridružene tri različite boje, nazvane crvena, zelena i plava (što nema veze sa bojama koje se vizualno percipiraju, nego je samo stvar oznake), a kvarku i antikvarku u mezonu su pridružene boja i anti-boja (primjerice crvena i anti-crvena). Koncept se ispostavio korisnim i doveo je do razvitka QCD u 1970-ima, koja je danas sastavni dio Standardnog modela.

Vidi još[uredi VE | uredi]


P physics.png Nedovršeni članak Kolor naboj koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.