Prijeđi na sadržaj

Komoda

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Komoda

Komoda je komad namještaja najčešće izrađen od drva, ograničene visine - obično vrsta niskog ormara, s velikim ladicama ili vratima dizajniranim da obično sadrže odjeću ili neke druge predmete. Ponekad je karakteriziraju zdepasta struktura i noge u rokoko stilu.

Riječ “commode” je francuskog podrijetla za "udoban, jednostavan" vjerojatno je posuđena od latinskog izraza “commodus”[1]. U smanjenoj verziji često se koristi uz krevet, a tada se naziva noćni ormarić. Komoda često zauzima istaknuto mjesto u sobi za koju je namijenjena. Pojavila se u Francuskoj među namještajem krajem 17. stoljeća. Današnje ime nosi od 1708. godine i u svom je najklasičnijem obliku bila jedan od najviše proizvedenih komada namještaja. Površina komode često je obložena mramorom, a taj komad namještaja, postavljen uza zid, nadvišen je velikim uokvirenim ogledalom.[2]

Prije sredine 18. stoljeća, komoda je postala toliko neophodan komad namještaja da se mogla izraditi u stolariji, od punog drveta hrasta, oraha ili voćkarica, s urezanim ukrasom, tipičnim za namještaj francuske provincije. U engleskom govornom području, riječ komoda ušla je u jezik stolara u Londonu sredinom 18. stoljeća, kao naziv za komode s graciozno zaobljenim stranama ladica, a ponekad i s oblikovanim stranicama, koje se smatraju po "francuskom" ukusu.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. https://www.thefreedictionary.com/commode Preuzeto 9. prosinca 2022.
  2. Pierre Verlet, French Furniture and Interior Decoration of the 18th Century, 1967., p. 154