Kompenzacija

Izvor: Wikipedija

Kompenzacija (lat. compensatio: izjednačenje, naknada) može značiti:

  • kompenzacija je naknada ili odšteta za kakav gubitak, ustupak ili manjak.
  • kompenzacija (ekonomija), u ekonomiji, je vrsta transfera kojim se naknađuje razlika između stvarnih i općeprihvatljivih troškova, odnosno razlika između tržišne cijene proizvoda ili usluga i društveno prihvatljive cijene, a daje se proizvođaču ili potrošaču iz ekonomskih ili socijalnih razloga. Najčešće se daje potrošačima za neelastične proizvode o kojima ovisi održavanje životnoga standarda pučanstva slabije kupovne moći, a proizvođačima za one proizvode s kojima se želi postići izvozna konkurentnost i ostvarenje deviznoga priljeva. Kompenzacije su specifični poslovi vezane trgovine u međunarodnoj razmjeni robe i usluga kod kojih se vrijednost isporučene robe ili izvršene gospodarske usluge u jednom smjeru prebija vrijednošću isporuke neke druge robe ili izvršenja gospodarske usluge u drugom smjeru (potpune i nepotpune kompenzacije). Pojavljuju se u obliku industrijskih i komercijalnih kompenzacija.
  • kompenzacija, u pravu i ekonomiji, je prijeboj (šteta).
  • kompenzacija, u psihologiji, je obrambeni mehanizam.
  • kompenzacija (medicina), u medicini, je nadoknađivanje, izravnavanje, na primjer neke nedovoljne (poremećene) organske funkcije mobilizacijom funkcijskih rezerva ili pojačanom aktivnošću nekoga drugog sudionika u toj funkciji, na primjer kompenzacija srčane pogreške hipertrofijom miokarda.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. kompenzacija, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2019.


   Ovo je razdvojbena stranica.
Ona pomaže u orijentaciji tako da popisuje sve stranice koje dijele isti naslov. Ako vas je poveznica iz nekog članka poslala ovamo, možda biste željeli vratiti se i ispraviti je da pokazuje izravno na željenu stranicu.