Končul

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Končul jedan od 7 zaselaka Srijana koje pripada gradu Omišu, Splitsko-dalmatinska županija.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Končul je smješten na brdu iznad Srijanskog Polja.

Stanovništo[uredi VE | uredi]

Končul ima oko 50 stanovnika. Stanovništvo je hrvatsko i katoličko. Za razliku od većine sela u Zagori gdje je stanovništvo većinom starije dobi, u Končulu živi dosta mladih bračnih parova s djecom. Zahvaljujući njima starosna dob zaseoka je dosta niža od ostatka regije.

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Stanovništvo se bavi uzgojem poljoprivrednih kultura za vlastite potrebe. Najviše se uzgaja vinova loza, koja se koristi za izradu pića, ali i za jelo. Druga najvažnija kultura je krumpir, koji uspijeva i na siromašnom tlu.

Znamenitosti[uredi VE | uredi]

Na ulazu u zaseok nalaze se tri bunara među mještanima poznati kao "otivija". Datira još iz doba Turskog carstva. Dva bunara su natkrita kupolom od kamena napravljenim kao suhozid. Iz njih se voda koristila za piće do izgradnje bunara u zaseoku. Budući da u bunarima voda izvire iz dna, razina vode u sva tri bunara je stalna. Jedan od bunara nije natkrit i koristi se za napoj stoke.

Zaseok je također poznat i po kapeli Svetog Ante na jednoj od uzvisina zaseoka. Kapela je nedavno renovirana zahvaljujući velikom zalaganju mještanima.