Kongregacija za kauze svetaca

Izvor: Wikipedija
Emblem of the Papacy SE.svg
Kongregacije
Kongregacija za nauk vjere
Kongregacija za bogoštovlje i sakramente
Kongregacija za evangelizaciju naroda
Kongregacija za kauze svetaca
Kongregacija za biskupe
Kongregacija za kler
Kongregacija za Istočne Crkve
Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života
Kongregacija za katolički odgoj

Kongregacija za kauze svetaca (lat. Congregatio od Causis Sanctorum) je jedna od devet kongregacija Rimske kurije odgovorna za utvrđivanje djela i zasluga osoba koji su svojim vrlinama i čudima zaslužili, da se uvrste u svece. Zadužena je za proučavanje čuda, mučeništva i herojske kreposti. Nastala je 8. svibnja 1969. odlukom pape Pavla VI. Prethodnicu ove kongregacije, koja se zvala "Sveta kongregacija za obrede" ustanovio je papa Siksto V. 1588. godine.

Sadašnji prefekt Kongregacije za kauze svetaca je kardinal Angelo Amato, a tajnik Marcello Bartolucci. Zbor Kongregacije trenutno ima 34 člana. Od Hrvata među dužnosnicima ove kongregacije bio je Fabijan Veraja.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Preteča kongregacije bila je Sveta Kongregacija za obreda koju je osnovao Siksto V. 22. siječnja 1588. bulom "Immensa Aeterni Dei".[2] Dana 8. svibnja 1969., papa Pavao VI. izdaje Apostolsku konstituciju "Sacra Congregatio Rituum", dijeleći kongregaciju na dva dijela; Prvi dio Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata i drugi za kauze svetaca.

Procesi[uredi | uredi kôd]

Koraci za priznavanje čuda slijede iz pravila utvrđenih 1983. godine. Taj zakon uspostavlja dvije procesne faze: biskupijsku i rimske kongregacije. Prvo se odvija unutar biskupije u kojoj se izvanredan događaj dogodio. Biskup otvara istragu o pretpostavljenom čudu u na osnovu očevidaca ispitanih od strane pravovaljanog suda te skupljaju svu kliničku i instrumentalnu dokumentaciju slučaja. U drugom, Kongregacija proučava dokumente poslane i eventualne dodatne dokumentacije te donosi presudu po tom pitanju.

Sveta kongregacija za obrede[uredi | uredi kôd]

Prefekti[uredi | uredi kôd]

Popis od 1903. godine

Kongregacija za kauze svetaca[uredi | uredi kôd]

Prefekti[uredi | uredi kôd]

Tajnici[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jure Bogdan: Rim: Preminuo mons. dr. Fabijan Veraja, Službena web-stranica Postulature za kanonizaciju bl. Ivana Merza, pristupljeno 2. prosinca 2014.
  2. Congregation for the Causes of Saints. The Vatican