Konrad von Gossler

Izvor: Wikipedija
Konrad von Gossler
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 28. studenog 1848.
Mjesto rođenja Potsdam, Pruska
Datum smrti 7. veljače 1933.
Mjesto smrti Eisenach, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Konrad Ernst von Gossler
Supruga Klara Klaatsch
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1868.1917.
Čin General pješaštva
Ratovi Prusko-francuski rat
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka u Ardenima
Verdunska bitka
Bitka na Sommi
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao VI. pričuvni korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Konrad Ernst von Gossler (Potsdam, 28. studenog 1848.Eisenach, 7. veljače 1933.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je VI. pričuvnim korpusom na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Konrad von Gossler rođen je 28. studenog 1848. u Potsdamu. Sin je Karla Gustava Gosslera, inače pruskog kancelara, i Sophie von Mühler. Gossler je u prusku vojsku stupio kao kadet 1868. godine, te je s činom poručnika sudjelovao u Prusko-francuskom ratu. Nakon završetka rata služi u raznim vojnim jedinicama te u Glavnom stožeru u Berlinu. U veljači 1897. dobiva zapovjedništvo nad 4. gardijskom pukovnijom smještenom u Koblenzu, dok je u ožujku iste godine unaprijeđen u pukovnika. U travnju 1900. promaknut je u general bojnika, nakon čega je u lipnju iste godine imenovan zamjenikom načelnika Glavnog stožera. U svibnju 1903. s činom general poručnika postaje zapovjednikom 11. pješačke divizije sa sjedištem u Breslau. U rujnu 1907. unaprijeđen je u generala pješaštva, te s tim činom u travnju 1908. postaje zapovjednikom tvrđave Mainz koju dužnost obavlja do ožujka 1910. kada je umirovljen.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Gossler je reaktiviran, te dobiva zapovjedništvo nad VI. pričuvnim korpusom koji se na Zapadnom bojištu nalazio u sastavu 5. armije. Zapovijedajući navedenim korpusom sudjeluje u Bitci u Ardenima.

Od veljače 1916. Gossler sa svojim korpusom u sastavu 5. armije sudjeluje u Verdunskoj bitci. Nakon početka savezničke ofenzive na Sommi, VI. pričuvni korpus je premješten u sastav 2. armije, te Gossler sudjeluje u Bitci na Sommi. Za zapovijedanje u navedenim bitkama odlikovan je 10. kolovoza 1916. ordenom Pour le Mérite. U veljači 1917. Gossler je umirovljen.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Konrad von Gossler preminuo je 7. veljače 1933. godine u 85. godini života u Eisenachu. Od 1878. bio je oženjen Klarom Klaatsch s kojom je imao četiri kćeri.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Konrad von Gossler na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Konrad von Gossler na stranici Deutschland14-18.de