Konstantin I., kralj Škotske

Izvor: Wikipedija
Konstantin I. Škotski
kralj Albe (Pikta i Škota)
Vladavina 862.877.
Prethodnik Donald I.
Nasljednik Aedh
Djeca Donald II.
Puno ime Còiseam mac Choinnich
Dinastija Alpini
Otac Kenneth I. MacAlpin
Smrt oko 877., Inverodat, Angus, Škotska
Vjera rimokatolik

Konstantin I. (škot. Còiseam mac Choinnich) (? - Inverodat, Škotska, oko 877.), kralj Albe, ujedinjenog kraljevstva Pikta i Škota od 862. godine do smrti. Sin je kralja Kennetha I. MacAlpina († 858.) i nasljednik strica, kralja Donalda I. (858. – 862.) iz dinastije Alpina.

Većinu svoje vladavine posvetio je borbi protiv okolnih vladara i u nastojanju konsolidacije Kraljevstva Albe, koje je osnovao njegov otac, Kenneth I., ujedinjenjem Pikta i Škota. Na jugu je ratovao protiv kralja Strathclydea Artgala, a sukob je došao do vrhunca 872. godine, kada je Konstantin I. ubio protivničkog kralja i na njegovo mjesto postavio svog šurjaka Rhuna, čime je uspio Strathclyde podrediti škotskoj kruni.[1] Također, vodio je rat protiv danskog kralja Dublina, Olafa Bijelog, kojega je uspio poraziti sredinom 60-ih 9. stoljeća. Unatoč tome, Vikinzi iz Dublina i Yorkshirea stvorili su bazu na škotskom tlu, odakle su napadali i pljačkali istočne dijelove Škotske.

Konstantin I. je vjerojatno poginuo u bitci protiv Normana (Vikinga), kod Inverodata, oko 877. godine, a na prijestolju ga je naslijedio mlađi brat Aedh, kojeg je škotsko plemstvo ubilo već iduće godine, poslije čega je krunu naslijedio Kennethov unuk, Eochaid.[2]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Konstantin I., kralj Škotske


Nedovršeni članak Konstantin I., kralj Škotske koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.