Konstantin II., kralj Škotske

Izvor: Wikipedija
Konstantin II.
škotski kralj
Vladavina 900.943.
Prethodnik Donald II.
Nasljednik Malcolm I.
Djeca Indulf
Cellach
Puno ime Còiseam mac Aoidh
Dinastija Alpini
Otac Aedh
Smrt 952., St Andrews
Vjera rimokatolik

Konstantin II. (škot. Còiseam mac Aoidh) (? - St Andrews, 952.), škotski kralj od 900. do 943. godine, jedan od najvećih ranih kraljeva Škotske, koji je uspio zadržati svoju vlast i moć u turbulentnim vremenima dinastičkih kriza i stranih invazija na škotsko tlo.[1] U njegovo vrijeme Škotska je nazvana Albom.

Sin je škotskog kralja Aedha († 878.) i nasljednik rođaka, kralja Donalda II. († 900.), sina kralja Konstantina I. († 877.). U početku njegove vladavine, Vikinzi su harali Škotskom i nanosili dosta štete. Godine 903., Konstantin II. ih je porazio u bitci kod Scona i protjerao iz kopnenog dijela Škotske.[1] Nakon toga, udružio se s Northumbrijcima te je u bitki kod Corbridgea, 918. godine, porazio Vikinge u Northumbriji, nakon čega je osigurao južne granice kraljevstva.[2] Ujedno, bio je prvi škotski kralj koji je uspostavio vlast južno rijeke Forth.

Konstantin II. je proveo više reformi u zemlji. Godine 906. ustanovio je Škotsku crkvu i uveo položaj mormaera, upravitelja koji je bio zadužen za upravu nad pojedinim dijelovima kraljevstva. Udružio se s Owenom, kraljem Strathcyldea i Olafu III. Guthfrithson, danskim kraljem Dublina, protiv Aethelstana, kralja Wessexa, koji ih je porazio 937. godine u bitci kod Brunanburh, u kojoj je Konstantin II. izgubio sina Cellaha, a poginuli su i drugi kraljevi te grofovi.[3] Konstantin II. se uspio spasiti bijegom u Škotsku.[1] Iste godine, dao je svoju kćer je dao za ženu danskom kralju Dublina, Olafu III. Guthfrithsonu.

Godine 943. engleski kralj Edmund I. (939. – 946.) je uspostavio vlast nad Northumbrijom i proširio je u južnu Škotsku. Nakon što je bio dvaput poražen, Konstantin II. se odrekao prijestolja u korist rođaka Malcolma I. (943. – 954.) i povukao se u samostan St Andrews, gdje je živio kao opat do svoje smrti 952. godine.[1]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Konstantin II., kralj Škotske


Nedovršeni članak Konstantin II., kralj Škotske koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.