Konzervativna stranka (UK)

Izvor: Wikipedija
Konzervativna stranka
Conservative and Unionist Party
Vođa Rishi Sunak
Slogan "Build Back Better" (od 2020.)
Osnovana 1834.
Sjedište London
Država djelovanja Ujedinjeno Kraljevstvo
Ideologija konzervatizam
ekonomski liberalizam
britanski unionizam
Politički položaj desni centar
Službene boje     

Konzervativna stranka (eng. Conservative Party) je konzervativna politička stranka u Ujedinjenom Kraljevstvu. Službeni naziv stranke je Konzervativna i unionistička stranka (eng. Conservative and Unionist Party). Stranka se organizira početkom 19. stoljeća, službeno 1832. godine. Povijesno je bila stranka desnice no posljednjih godina se transformira u stranku desnog centra.

Povijesni je slijednik Torijevske stranke pa se tako i danas pripadnici Konzervativne stranke često nazivaju torijevcima. Konzervativci su bili na vlasti dvije trećine 20. stoljeća.

Konzervativna stranka je druga stranka po broju članova u Ujedinjenom Kraljevstvu te od 2010. najveća prema broju zastupnika u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva. Konzervativci su u 21. stoljeću dali 4 premijera, imaju najviše članova od britanskih političkih stranka te najviše vijećnika u tijelima lokalne samouprave.

Vođa stranke od rujna 2022. godine je Liz Truss koja je izabrana nakon ostavke Borisa Johnsona koji je na čelu stranke bio od 2019. te kojeg je u konačnici naslijedila na mjestu premijera Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]