Kositernice

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Kositerničevke
Ephedra frustillata.
Ephedra frustillata.
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Gnetophyta
Razred: Ephedropsida
Red: Ephedrales
Porodica: Ephedraceae
Dumortier
Raspon
Rod Ephedra

Rod Ephedra
Rodovi

Ephedra

Kositernice (kositerničevke, kositerkovke); znanstveni naziv Ephedraceae) je biljna porodica razvojno naprednijih (odvedenijih) golosjemenjača iz razreda kositernicolike ili Ephedrales.

Osobine, rasprostranjenosti upotreba[uredi VE | uredi]

Po građi svojih cvjetova slične su kritosjemenjačama. Porodici pripada jedini rod kositernica (Ephedra) s približno 60 vrsta raširenih u različitim klimatskim područjima, od vazdazelenoga područja Sredozemlja do planinskih područja Himalaje u Aziji i Anda u Americi. Često su kao grmlja viđani u vestern filmovima. Najpoznatija je Ephedra sinica.

Kositernice su šibasti grmovi i biljke povijuše s člankovitom stabljikom poput preslica. Sitni ljuskasti listovi smješteni su u pršljenu ili su nasuprotno, po dva međusobno, srasli u rukavce obuhvaćajući koljenca stabljike. Sitni, jednostavno građeni, neugledni cvjetovi jednospolni su, većinom dvodomni. Iz ženskih se cvjetova, s po jednim sjemenih zametkom obavijenim ovojem u obliku cijevi, razvijaju tvorevine oput ploda, u većine vrsta nalik na bobu. Neke su vrste ljekovite (Ephedra funerea) od kojih se radu čajevi, a neke daju drogu (Herba Ephedrae) koja sadrži alkaloid efedrin.

Upotrebljava se protiv bronhijalne astme i drugih alergija. U našem Hrvatskom primorju, pretežito u vegetaciji stjenjača, rastu puzava kositernica (Ephedrae campylopoda; krta kositernica; vlasac), dvoredna kositernica (Ephedrae distachya) i uspravna kositernica (Ephedrae major, Ephedrae nebrodensis).


Krta kositernica je istočnomediteranska biljka koja je rasprostranjena od Hrvatske do Sirije i Kurdistana, a u Hrvatskom primorju se najviše javlja u krševitim predjelima Dalmacije.


Izvor[uredi VE | uredi]

  • Hrvatska enciklopedija, Broj 6 (Kn-Mak), str. 176.. Za izdavača: Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb 2000.g. ISBN 953-6036-36-3