Kovačka vatra

Izvor: Wikipedija
Dno kovačke vatre za izgaranje ugljena.
Kovačka vatra kao priprema materijala za kovanje.
Kovač koristi nakovanj kod kovanja.
Kovačke kliješta, čekići i drugi tradicionalni instrumenti

Kovačka vatra služi za zagrijavanje malih predmeta prilikom kovanja. Kao gorivo koristi se ugljen koji ne sadrži sumpora. Kovačka vatra se sastoji od dna koje je izrađeno od lijevanog željeza ili vatrostalnog materijala, a u koje se s donje strane dovodi mlaz zraka za izgaranje. Kovačka vatra se priključuje na centrifugalni ventilator koji usisava zrak za izgaranje ugljena, čime se podiže radna temperatura. Iznad kovačke vatre se postavlja odvodnik plinova koji se spaja na dimnjak. Pored kovačke vatre nalazi se posuda napunjena vodom za hlađenje alata, koji dolaze u dodir s predmetima zagrijanim za kovanje.

Kovačka peć[uredi | uredi kôd]

Kovačka peć služi za zagrijavanje velikih i teških predmeta. Peć se sastoji od komore koja je obložena vatrostalnim materijalom. Peći se mogu napajati ugljenom, plinom, mazutom ili električnom strujom. Temperatura u pećima se regulira i kontrolira automatski, pomoću električnih pirometara i termostata. Uvlačenje i izvlačenje predmeta za zagrijavanje izvodi se pomoću odgovarajućih uređaja.

Temperatura kovanja[uredi | uredi kôd]

Temperatura kovanja ovisi o vrsti materijala kojeg se prerađuje. Iskusan kovač može po boji zagrijanog čelika približno odrediti temperaturu zagrijanog čelika (boja užarenog čelika). Na pećima za zagrijavanje nalaze se mjerni instrumenti (pirometri).

Materijal Najmanja – najveća temperatura (°C)
Čelik 650 – 1100
Bakar 750 – 800
Mjed 750 – 900
Nikal 900 – 1000
Cink 120 – 150
Aluminij 450 – 520
Lake legure 350 - 480

Nakovanj[uredi | uredi kôd]

Nakovanj se postavlja na stabilni panj i ima zadatak ublažiti udarce i vibracije uzrokovane udarcima čekića po predmetu i nakovnju. Radna površina nakovnja je zakaljena. Nakovanj se sastoji od središnjeg prizmatičnog dijela i dva čeona šiljka, od kojih je jedan konusnog oblika i služi za savijanje predmeta, a drugi je oblika piramide i služi za savijanje pod kutom. Na gornjoj površini nakovnja nalaze se dva otvora, jedan okrugli, jedan kvadratni, a služe za postavljanje pomoćnih alata.[1]

Kovačka kliješta[uredi | uredi kôd]

Kovačka kliješta služe za pridržavanje predmeta pri kovanju. Postoje kliješta različitih oblika, zavisno od predmeta koji se želi stegnuti. Drške kliješta su dugačke, kako bi ruka radnika bila na dovoljnom rastojanju od izvora topline. Preko drški se može postaviti stezni prsteni.

Kovački čekići[uredi | uredi kôd]

Kovački čekići su alati kojima kovači oblikuju predmet obrade. Laki kovački čekići su teški od 1 do 2 kilograma i drže se jednom rukom. Teški kovački čekići su teški od 3 do 15 kilograma i drže se s obje ruke, pa je potrebno prisustvo i drugog radnika koji pridržava predmet.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mijo Matošević: "Tehnologija obrade i montaže", udžbenik za I razred strojarske struke, Um d.o.o., 2005.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Kovačka vatra