Kršćanski hip-hop

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kršćanski hip-hop
Stilski začetak: East Coast hip-hop, West Coast hip-hop, kršćanska glazba, kršćanski rock, gospel
Kulturni začetak: 1980-e; SAD
Glazbala: Gramofon, vokali, sampler, sintesajzer, ritam mašina, glasovir
Popularnost:1990-e - danas

Kršćanski hip-hop (izvorno Gospel rap; kršćanski rap, Gospel hip-hop) je vrsta hip-hop glazbe koja koristi kršćanske teme kako bi se izrazili vjerski osjećaji. Samo tijekom 1990-ih, ovaj izraz "Christian hip-hop" je opisivao ovu vrstu glazbe. Dok su slušatelji uglavnom kršćani, glazba se također koristi u kršćanskim misijskim radovima u svrhu evangelizacije. Kršćanski rap/hip-hop izvođači su često kršćani koji često koriste svoju pozadinu za izražavanje svoje vjere.

Pregled[uredi | uredi kôd]

Nekoliko popularnih hip-hop izvođača je odalo počast vjeri kroz tekstove, uključujući i Kanye Westa, DMXa i Will Smitha), ali se obično ne smatraju kršćanskim hip-hop izvođačima i po temama stihova koji obično ne odražavaju duhovnu vjeru i često se njihov sadržaj kod kršćana smatra bogohulnim. Naravno, u zajednici kao takvoj su kršćani, ali takva se vrsta često koristi u misijama kako bi katehizirali "izgubljene duše". Kršćanski hip-hop izvođači često koriste njegovo urbano ili prigradsko podrijetlo u pozitivnom svjetlu sjedinjen u vjeri kako bi pozvali slušatelje kako bi slijedili njihov put.

Kršćanski hip-hop je obično više eksperimentalni hip-hop posao, tobyMac, KJ-52 i John Reuben uključuju nu metal i rapcore u svoje radove, često kombinirajući rap i pjevanje u vene R'n'B-a i pop glazbe. Popularne vrste glazbe koje se miješaju u hip-hopu su kršćanski pop, R'n'B, rock, metal, punk, reggae, funk i jazz. U nekim slučajevima, suradnja s pop izvođačima dovodi do miješanja rap pjesama s pop pripjevima ("Nuisance" Johna Reubena u duetu s Mattom Thiessenom iz pop punk sastava Relient K, ili pjesma KJ-52 "Are You Real?" u kojoj sudjeluje Jon Micah Sumrall iz rock sastava Kutless). KJ-52 i tobyMac su među najcjenjenijim umjetnicima u vrsti glazbe koja miješa hip-hop s različitim vrstama glazbe, iako je mix dobio nekoliko kritika od hip-hop čistunaca. Kanadski reper Fresh.I.E. bio je 2004. i 2006. nominiran za Grammyja za najbolji za najbolji album ove vrste glazbe.

Poveznice[uredi | uredi kôd]