Kršćanski punk

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kršćanski punk
Stilski začetak: kršćanski rock, punk rock,
Kulturni začetak: rane 1980-te, SAD
Glazbala: vokal, gitara, bas-gitara, bubnjevi, klavijature
Popularnost:kraj 1970-ih
Podjela žanra
kršćanski alternativni rock, kršćanski hardcore

Kršćanski punk je naziv za punk glazbu sa kršćanskom porukom.

Povijest[uredi VE | uredi]

U svezi je s punkom koji se pojavio krajem 70-tih godina. Punk se pojavio propagirajući bezakonje i opći bunt prema bilo kojem autoritetu. Bio je prosvjed i odraz nezadovoljstva prema svijetu koji je obilovao nepravdom, prijetnjama čovječanstvu svih vrsta, bezosjećajnom kapitalu koji je bujao bez osjećaja za ekologiju i čovjeka.

Tih godina istakli su se snažnim službama koje je Bog podigao Kathryn Kuhlmun (1906.-1976.), Kenneth Hagin (1917.-2003.), Tommy Lee Osbor (1923.), Oral Roberts (1918.-2009.) i još mnogi. Blagi zvuk starih orgulja više nije bio dostatan da bi izrazio ljubav prema Gospodinu.

Prvotno je ovaj novi žanr bio nekomercijalan, daleko od komercijalnog statusa kakvog ima danas. Bog je došao do ljudi inspirirajući ih ovom "novom pjesmom". Predstavnici pionira ovog žanra su Altar Boys, Undercover i brojni drugi. Poznati predstavnici su Nobody Special, The Crucified, Circle of Dust, Under Midnight, Scaterd Few i One Bad Pig.

1990-ih podzemna pozornica kršćanskog punka iznjedrila je sastave MxPx, Ghoti Hook, Squad Five-O, The Huntingtons, Slick Shoes, Dogwood, Pocket Change, Officer Negative, Blaster the Rocket Man i Headnoise koji su bili pod velikim utjecajem svojih i utrli put mnogim sastavima koji su dolazili.

U 21. stoljeću razvitak kršćanskog punka bio je usporedan sa širom punk pozornicom, uz sastave kao Relient K, Hawk Nelson, FM Static, Flatfoot 56, Stellar Kart i This Providence koji su postajali sve popularniji kod glavnostrujaškog slušateljstva.

Najpoznatiji hrvatski punk sastav su "Božje ovčice" iz Koprivnice.[1]

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvor[uredi VE | uredi]

  1. Kako su kršćanski pankeri Božje Ovčice naviještali Isusa u poljskim zatvorima!