Krški otoci

Izvor: Wikipedija

Krški otoci su karbonatni otoci izgrađeni većinom od vapnenca ili dijelom od drugih sličnih stijena (dolomit, vapnenasti lapori itd.) na kojima više-manje prevladava kemijska korozija. Za razliku od višega vapnenačkog gorja gdje je glavni uzrok krškog reljefa otapanje vapnenca vodom, na otocima uz to pridolaze morski kloridi i sulfati iz olujne posolice; zato je tu kemijska krozija još pojačana i ubrzana pa nastaju oštri i ekstremni krški oblici otočnog reljefa.

Npr. na Atlantiku, na istočnim vapnenačkim otocima Kanarskog otočja slana korozija pri olujnim oceanskim vjetrovima djeluje sve do 300 m visine, a u našem Kvarneru pri orkanskoj buri slana krozija zbog obilne i česte posolice oblikuje i vršni reljef otoka sve do 450 m nad morem. Najpoznatiji primjeri tipskih krških otoka su brojni otoci na Jadranu, ali slični ili još veći krški otoci postoje i drugdje u svijetu:

  • Madagaskar je najveći vapnenački otok u svijetu koji je većinom prekriven izrazitim krškim reljefom, pa su na njemu česti mnogobrojni tornjasti kukovi i ogromne oštre škrape poput kamenih noževa visine par metara. U blizini se uz istočne obale Afrike nalazi još nekoliko manjih krških otoka pretežno od vapnenca: Zanzibar, Pemba, Sokotra, itd.
  • Karipski otoci u Srednjoj Americi obuhvaćaju niz većih i manjih vapnenačkih otoka s krškim reljefom, a među njima su najveći Kuba, Puerto Rico i nekoliko manjih otoka među Antilima. Također i na jugu Karipskog mora, duž obale Venezuele poredan je niz manjih krških otoka, a najveći je Trinidad.
  • Istočna Indonezija obuhvaća desetak većih i manjih vapnenačkih otoka koji su većinom prekriveni krškim reljefom: Celebes (Sulawesi), Halmahera (Gilolo), Timor, Bali, itd. Naprotiv zapadniji otoci Java, Sumatra i Borneo (Kalimantan) na višim grebenima imaju uglavnom vulkanske vrhove, oko kojih su tek niže padine uz more dijelom vapnenačke kraškog tipa. Istočniji veliki otok Nova Gvineja je vapnenačke građe pretežno duž središnjega planinskog grebena (Papuanske Alpe) pa više pripada tipu kraškog gorja. Niz manjih vapnenačkih otoka nalazi se duž sjeveroistočne obale Nove Gvineje.
  • Južniji Egejski otoci: Najveći krški otok na Sredozemlju je Kreta, gdje su vršni gorski greben i južne obale pretežno vapnenački, a samo dio niskih sjevernih obala nema krškog reljefa. Krški reljef je još nazočan na otoku Rodosu i središnjim egejskim otocima Kykladi, a samo sjeverni i istočni egejski otoci su dijelom silikatni i većinom bez krških oblika. Krškog tipa su većinom i Jonski otoci u zapadnoj Grčkoj, a najveći je Krf.
  • Jadransko otočje doduše ne sadrži visoke i prostrane vapnenačke otoke, ali je to razmjerno najbrojnija krška skupina u svijetu s preko tisuću vapnenačkih otoka: jedini nevapnenački bez krškog reljefa su vulkanski otoci Jabuka i Brusnik na jugu, te na sjeveru praporno-pješčani otoci Susak, Srakane i Ilovik. Najekstremniji oblici krškog reljefa na Jadranu pokrivaju istočnokvarnerske otoke pod čestim udarom burne posolice duž Velebitskog kanala, nadasve Prvić kod Senja, Goli otok i Pag.
  • Polinezija također obuhvaća veliki broj uglavnom sitnih otoka i atola izgrađenih od koraljnog vapnenca. Međutim, većina tih pacifičkih otočića pripadaju nerazvijenom polukrškom tipu jer se na novostvorenom koraljnom vapnencu krški reljef tamo tek odnedavna počeo oblikovati, pa se zasad nalaze uglavnom obalne špilje i ponegdje škrape.

Osim tih najvećih ili najbrojnijih krških otoka, na svjetskim morima se mjestimice nalaze i druge manje skupine krških otoka, npr. Baleari na zapadnom Sredozemlju, Bahrein i drugi otoci Perzijskog zaljeva, srednji Filipini (otoci Bohol, Palawan itd.), brojni sitni Tonkinški otoci u sjevernom Vijetnamu, otočje Ryu-Kiu na jugu Japana, pa još drugdje pojedini manji otoci krškog tipa. Također postoje i neki veći otoci gdje je tek njihov dio s krškim reljefom, npr. u Sredozemlju sjeverni dio Sicilije (Monti Nebrodi) i sjeverni Cipar (turski dio), pa još dijelom Tajvan (Formoza), otok Negros u Filipinima, Tasmanija (zapadni dio), Nova Kaledonija na Pacifiku i mnogi drugi s manjim krškim enklavama.