Kraljevečki Novaki

Izvor: Wikipedija
Kraljevečki Novaki
Država Hrvatska
ŽupanijaGrad Zagreb
Općina/gradGrad Zagreb,
gradska četvrt Sesvete

Poštanski broj10360 Sesvete

Zemljovid

Kraljevečki Novaki na zemljovidu Hrvatske
Kraljevečki Novaki
Kraljevečki Novaki

Kraljevečki Novaki na zemljovidu Hrvatske

Kraljevečki Novaki smješteni su na istočnoj margini grada Zagreba i sastavni su dio naselja Sesvete. Strateški zauzimaju dobar položaj, jer su sjecište prometnica (autocesta) za ostale dijelove Hrvatske. Mještani još prave diobu na donje i gornje Kraljevečke Novake iz tog razloga što ih djeli državna cesta cesta Zagreb - Dugo Selo - Bjelovar (D41).

Kraljevački Novaki imaju oko 2000 stanovnika. Znatan porast stanovništva je uslijedio početkom 80-ih godina 20. stoljeća iz Slavonije, Dalmacije, Zagorja, Hercegovine, Banovine, Like, a pravi bum početkom domovinskog rata, kad se počinju naseljavat ljudi iz okupiranih područja RH, naročito bosanske posavine. Odlukom iz 31.12.1990, o ukidanju općina Sesvete postaje gradska četvrt, a naselje Kraljevečki Novaki postaje sastavni dio gradske četvrti Sesvete.Naselje je bogato šumom i livadama, stoga ne manjka mjesta rekreaciji na otvorenom i uživanja u ljepotama prirode.

Vremenska zona Kraljevačkih Novaka je Srednjoeuropsko vrijeme (GMT +1) po ljeti (GMT +2) Prevladava umjereno topla klima s prosječnom ljetnom temperaturom od oko 20°C, a prosječnom zimskom od oko 1° C

Broj poštanskog ureda je 10360 Sesvete, a udaljeni su od središta Zagreba 14 km.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Registar prostornih jedinica Državne geodetske uprave Republike Hrvatske. Wikidata Q119585703
  2. Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. – stanovništvo prema starosti i spolu po naseljima (hrvatski i engleski). Državni zavod za statistiku. 22. rujna 2022. Wikidata Q118496886


Nedovršeni članak Kraljevečki Novaki koji govori o naselju u Hrvatskoj treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.