Kraljevina Ilirija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Grb Kraljevine Ilirije (1816. - 1849.)
Kraljevina Ilirija (1822. - 1849.)

Kraljevina Ilirija bila je administrativna jedinica Austrijskog Carstva od 1816. do 1849. godine, nastala od dijela nekadašnjih Napoleonovih Ilirskih pokrajina - zapadnog i središnjeg dijela današnje Slovenije, Koruške, sjeverozapadne Hrvatske (Napoleonova Civilna Hrvatska) te sjeveroistočne Italije (provincije Trst i Gorica).

Tek nakon dugog i opetovanog traženja vratio je kralj godine 1822. Hrvatskoj onaj dio njezinog teritorija koji je ušao u sastav Kraljevine Ilirije, ali bez istarskog dijela Napoleonove Civilne Hrvatske.

Na crkvenom polju, 1830. gorički nadbiskup dobio je naslov metropolita Ilirije. U oktroiranome ustavu iz 1849., premda su njezini sastavni dijelovi posve osamostaljeni i time je zapravo prestala postojati, spominje se kao krunovina sastavljena od Istre, Trsta, Goričke, Kranjske i Koruške, a zadržala se i u vladarskoj tituli do propasti Austro-Ugarske godine 1918.

Izvori[uredi VE | uredi]


P history.svg Nedovršeni članak Kraljevina Ilirija koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.