Kraljevska palača Erriberri

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
južno pročelje palače

Palača kraljeva Navare Erriberri (baskijski:Erriberriko Nafarroako Erregeen Jauregia, španjolski:Palacio de los Reyes de Navarra de Olite ili Castillo de Olite ("Dvorac Olite")) je dvorac u Navari, Španjolska. Izgrađen je tijekom 13. i 14. stoljeća u gradu Erriberri-Olite. Palača je bila jedno od sjedišta Suda Kraljevine Navare, od vladavine Karla III. "plemenitog".

Karlo III. od Navare je u 15. stoljeću započeo sa proširenjem nekadašnjeg dvorca, što je dovelo do Palače kraljeva Navare. Iako je gotovo svi zovu "dvorac", struktura je zapravo "palača", jer je izgradnja dvorskog karaktera, gdje su stambeni aspekti prevladali nad vojnim.

Jedna od najvećih atrakcija je očiti poremećaj u dizajnu. To je zato što dizajn palači nije došao od ukupnog plana, nego je rezultat proširenja i promjena koje su trajale tijekom stoljeća, iako je većina palače sagrađena u kasnom 14. stoljeću i početkom 15. stoljeća. Tadašnji kralj Navare, Karlo III. "Plemeniti" , odlučio je pretvoriti postojeću palaču u trajnu kraljevsku prijestolnicu i dati joj vlastite ukrase.

Dizajn se sastoji od njegovih soba, vrtova i jaraka, okruženih visokim zidovima i okrunjenim brojnim kulama, dajući mu spektakularan i čaroban izgled. U svoje vrijeme, palača je smatrana jednom od najljepših u Europi. Mogu se jasno razlikovati dva područja: stara palača, (sada Parador Nacional de Turismo) i Nova palača. Nakon invazije na Navaru 1512. od strane tada ujedinjene krune Kastilje i Aragona, palača je počela propadati, i koristili su je samo potkraljevi koji su tamo prebivali sporadično. Stanje napuštenosti kojem je palača bila podvrgnuta izazvalo je njeno pogoršanju. Ovaj proces je kulminirao kada je spaljena od strane gerile Espoza y Mine tijekom poluotočkog rata (1813.), bojeći se da je bila utvrđena za francuske trupe.

galerija kraljeva

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Kraljevska palača Erriberri.

Koordinate: 42°29′02″N 01°39′00″W / 42.48389°N 1.65°W / 42.48389; -1.65