Kraljevstvo Sila

Izvor: Wikipedija
Silla

신라

Kraljevstvo

57. pr. Kr.935.
Lokacija Sille
Lokacija Sille
Kraljevstvo Silla oko 576. god.
Glavni grad Gyeongju
Jezik/ci starokorejski
Religija budizam, konfucijanizam i taoizam
Vlada
kralj
 - 57. pr. Kr. - 4. Hyeokgeose od Sille
 - 540.-576. Jinheung od Sille
 - 654.-661. Muyeol od Sille
 - 927.-935. Gyeongsun od Sille
Povijest stari vijek
 - uspostavljena 57. pr. Kr.
 - Uvođenje budizma 527.
 - Pohodi kralja Jinheunga 551.-576.
 - Ujedinjena Koreja pod Sillom 676.-935.
 - Osvoja ju dinastija Goryeo 935.
Mary E. Connor, The Koreas, ABC-CLIO, LLC., 2009. (engl.)

Silla (hangul: 신라) je bilo jedno od Tri Kraljevstva stare Koreje. Silla ja osvojila ostala kraljevstva u sedmom stoljeću: Baekje 660. godine, i Goguryeo 668. godine. Povjesničari često zovu Silu u doba poslije njenog osvajanja ostalih kraljevstava kao Ujedinjena Sila.

Ujedinjena Sila (新羅) u 8. stoljeću

Nastanak Sile[uredi | uredi kôd]

Povjesničari smatraju da je prvi kralj i osnivač Sile bio Bak Hjeokgeos godine 57 pr. Kr. Sigurno je da je već u drugom stoljeću bio jasan savez političkih entiteta u jugoistočnoj Koreji. Kralj Naemul (356.402.) uspostavlja monarhiju u kojem je kraljev nasljednik njegov najstariji sin. U šestom stoljeću vojska Sila, pod zapovjedništvom Kim Isabu osvaja Gaja konfederaciju i postaje moćna država.

Država podupire budizam i vjera brzo raste u Sili. Brojni hramovi su sagrađeni u ovo doba, najpoznatiji od njih su kod Hvangjongsa, Pulguksa i Sokurama. Hramovi su bili izgrađeni u tradicionalnom stilu. Kasnije se hramovi prave od kamena umjesto drva.

Uspon[uredi | uredi kôd]

Kralj Jinheung (540.576.) uspostavlja moćnu vojnu silu. Tako u sedmom stoljeću, ulazi u savez s Kineskom dinastijom Tang. Pod vodstvom kralja Mujeola (654.661.), osvaja kraljevstvo Baekje 660. godine.

Poznati general Kim Ju-shin (koji je zajedno s kineskim saveznicima osvojio i Baekđe) ne uspijeva osvojiti Gogurjeo u prvom napadu 661. godine, ni drugom 667. Tek 678. godine uspije i Gogurjeo pada Sili. I tako pod vodstvom kralja Munmu (Mujeolov nasljednik), Koreja je prvi put ujedinjena. U sljedećem desetljeću, Sila prekida savez s Kinom i bori se kako bi protjerli Kinesku vojsku s njihovog tla da bi uspostavili ujedinjeno Korejsko kraljevstvo. Ujedinjena Sila je trajala 267 godina. Konačno, osvaja ju kraljevstvo Goryeo pod vodstvom kralja Gjeongsuna 935. godine.

Značajne činjenice[uredi | uredi kôd]

Glavni grad Silla kraljevstva je bio Gyeongju (慶州). Mnogi Silla hramovi i grobovi se još uvijek mogu naći u centru Gjeongđua. Silla grobovi (za plemstvo) su bili izrađeni od kamena, a okruženi brježuljkom zemlje. Veliki broj predmeta iz doba Sila se mogu naći svuda u Gyeongjuu. Povijesno područje u okolini Gyeongjua nalaszi se od 2000. godine na popisu mjesta svjetske baštine Ujedinjenih naroda.

Brončano zvono od kralja Seongdeoka Odličnog je velika turistička atrakcija. Zvono ima poseban zvuk o kojem postoji i legenda. astronomski opservatorij Čeomseongdae blizu Gjeongđua je poseban za doba u kojem je napravljen. Izgrađen je od 362 cigala, koje predstavljaju 362 dana mjesečevog kalendara.

Vladari[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]