Kraljevstvo Slavena

Izvor: Wikipedija
Naslovna stranica "slavenskog kraljevstva"

Kraljevstvo Slavena skraćeno je ime djela benediktinskog i povjesničara Mavra Orbinija. Puno ime djela Kraljevstva Slavena danas se ponekad pogrešno naziva Sklavoni (l Regno delle Slavi hoggi corottamente detti Schiavoni). Djelo je objavljeno u Pesaru 1601.

Kraljevstvo Slavena napisano je u duhu kasne renesanse i humanizma. Rad daje povijest Slaveni kao jedinstvenu idealiziranu naciju kao cjelinu s opisima junaštva, hrabrosti i iskorištavanja pojedinaca i skupina, od davnina do pisca. Govorimo o nekoj vrsti slave za Slavene.

Orbini je koristio eksponate, na nekim mjestima do danas nije postignut, a bez obzira na to što ponekad nema dovoljno materijala, djelo predstavlja značajan povijesni rad. Preživio je mnogo citata, ponovnih preuzimanja, prijevoda dijelova i pododjeljaka, kritike, nesporazuma i eventualno priznanja. Izuzetno je važno za povijest srednjovjekovne euroazije. Kraljevstvo Slavena 1603. godine bilo je na popisu zabranjenih knjiga, a razlozi su bili uporaba zabranjenih autora i njihovih djela.

Rad je preživio, a tri glavna prijevoda i publikacije s komentarima na Balkanu: Njemačka, Beograd i Zagreb. Beogradsko pitanje iz 1968. s prijevodom Zdravka Sundricha i komentara Sime Tsirković, te u Zagrebu 1999. godine s prijevodom Snejana Khuzhich i uvodnim istraživanjem Franje Saneka.

Rad je preveden i objavljen na ruskom po nalogu Petra I. odmah nakon proglašenja carem 1721.

Izvori[uredi | uredi kôd]