Kristalna kugla

Izvor: Wikipedija
Kristalna kugla

Kristalna kugla je kugla sačinjena od kristala ili stakla, a prema drevnom vjerovanju služi za komunikaciju s višim svjetovima i duhovnim sferama. U prošlosti, koristili su ih brojni proricatelji, okultisti i mistici.

Korištenje kristala za proricanje prilično se proširilo Europm do 5. stoljeća, kada je srednjovjekovna Crkva osudila i zabranila takvu praksu proglašavajući je đavoljim poslom.[1]

John Dee (1527.-1608.), engleski znanstvenik i mistik na dvoru kraljice Elizabete I. posjedovao je kristalnu kuglu pomoću koje je, navodno, stupio u vezu s višim bićima te uz pomoć njihova posebnog jezika zapisao vizije i proročanstva koja je dobio od njih.

Proricanje uz pomoć kristalne kugle postalo je popularno u viktorijanskom dobu, kada su stvorene opsežne upute za čišćenje i korištenje kristalnih kugli u svrhu proricanja. Na njenu popularnost utjecali su i Romi, koji su se selili Europom s jednog mjesta na drugo u karavanima te sudjelovali na gradskim sajmovima gdje su, između ostalog, zarađivali novac proricanjem iz kristalne kugle.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]Pentacle 1.svg Nedovršeni članak Kristalna kugla koji govori o ezoteriji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.