Krležijana

Izvor: Wikipedija

Krležijana - Enciklopedija o Miroslavu Krleži, središnjem opusu moderne Hrvatske, utemeljitelju Leksikografskoga zavoda, 1993. godine povodom stote obljetnice njegova rođenja objavio je Leksikografski zavod Miroslav Krleža.

Ovom enciklopedijom Leksikografski zavod želio se odužiti Miroslavu Krleži kao svom utemeljitelju, dugogodišnjem ravnatelju i redaktoru enciklopedijskih izdanja. Oko ovoga enciklopedijskog projekta okupili su se najvrsniji povjesničari književnosti, kritičari i teoretičari, krležolozi koji su obradili oko 2000 enciklopedijskih članaka; a dodatak Bibliografija Miroslava Krleže kao posebni 3. svezak sadrži integralnu bibliografiju Krležinih djela s popisom literature o njemu. U posebnim člancima obrađena su i najvažnija Krležina izražajna sredstva, u velikim kompleksnim natuknicama obrađen je Krležin odnos prema jeziku i njegov autorski stil. U nizu natuknica predstavljena su i osnovna tematska područja Krležina interesa.

Kroz enciklopediju analiziraju se Krležini stavovi o kazališnoj umjetnosti te izlaže povijest kazališnih uprizorenja njegovih djela; Krležini pogledi na film, i rad na filmskim scenarijima; priložen je pregled filmova rađenih po motivima Krležinih djela te dokumentarnih filmova posvećenih Krleži; obrađeni su svi Krležini važniji tekstovi (manje važni obrađeni su u skupnim člancima: intervjui, korespondencija, ratna publicistika); svi književni žanrovi kojima se Krleža bavio; poetski ciklusi; važnije knjige (one u kojima se prvi put pojavljuju određeni Krležini tekstovi).

Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2011. godine povodom obilježavanja 60 godina Leksikografskog zavoda i 30 godina od smrti Miroslava Krleže u okviru portala znanja enciklopedija.lzmk.hr objavio je mrežno izdanje Krležijane.

O izdanju[uredi | uredi kôd]

  • Godina izdanja: 1993.
  • Glavni urednik: Velimir Visković
  • Broj članaka: 2149
  • Broj stranica: 1593
  • Broj ilustracija: 103

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]