Krvna groznica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Krvna groznica
Blood Fever
Krvna groznica
Neelix, Torres, i Paris se spremaju za misiju
Epizoda br. 16.
Sezona 3.
Prvo prikazivanje 5. veljače 1997.
Scenarist Lisa Klink
Redatelj(i) Andrew J. Robinson
Gostujući glumci Bruce Bohne kao Ishan
Zvjezdani datum 50537.2
Članak o epizodi na IMDb-u
Kronologija epizoda
Prethodna Coda
Sljedeća Sjedinjenje

Krvna groznica (eng. Blood Fever) šesnaesta je epizoda treće sezone američke znanstveno-fantastične serije Zvjezdane staze: Voyager.

Radnja[uredi VE | uredi]

Pripremajući se za misiju na planet koji je bogat galicitom, poručnicu Torres straga prima Vulkanski zastavnik Vorik, te ju upita želi li biti njegova partnerica. Ona to odbija, no on ju primi za lice i ona mu u obrani slomi čeljust. Doktor objašnjava da Vorik prolazi kroz vulkanski ritual parenja poznat kao pon farr i ako se ne bude pario može i umrijeti. Vorik se pokušava oduprijeti nagonima pomoću dubokih meditacija.

Tim počinje potragu za galicitom, no Torres je ćudljivo agresivna i u jednom trenutku ugrize Parisa. Tuvok utvrdi da je Vorik dotaknuo B'Elannino lice čime je inicirao telepatsku vezu između njih, pa sada i Torres osjeća i proživljava pon farr. Vorik je gotovo lud od želje da se pari sa B'Elannom, no primoran je ostati na Voyageru gdje mu Doktor pokušava pomoći programirajući u holodecku Vulkansku ženu.

Na planetu, Paris, Tuvok i Chakotay objasne Torres što se događa i dok ju oni pokušavaju nagovoriti da se vrati na brod, skupina podzemnih ljudi ih okruži i otmu Tuvoka i Chakotaya čime Paris i B'Elanna ostaju potpuno sami. Dok tragaju za dvojicom nestalih, Torres zavodi Parisa, no on ju ne želi iskoristiti u takvome stanju.

Chakotay i Tuvok uvjere svoje otmičare, Sakarije, da dolaze u miru. Sakariji objašnjavaju da su se morali preseliti ispod zemlje nakon što su njihove pretke napali nepoznati osvajači. Chakotay im ponudi pomoć u obrani od budućih napada u zamjenu za galicit. Torres i dalje pokušava zavesti Parisa, no on ju ponovo džentlemenski odbija; uskoro ih pronalaze Tuvok i Chakotay.

Odjednom, dolazi i Vorik koji se više ne može oduprijeti svojim instinktima i izaziva Parisa na dvoboj za B'Elannu, no Torres se sama počinje boriti s njim u ritualnoj borbi u kojoj svladava Vorika. Vruća krv je pročišćena i tim se vraća na brod, no prije toga Chakotay pronalazi tragove osvajača koji su napadali Sakarije: Borg radilice.

Pozadinske informacije[uredi VE | uredi]

  • Jeri Taylor, izvršni producent, navodi kako ova epizoda opisuje dugo očekivanu temu, no epizoda se dugo pisala, jer su autori željeli nadmašiti očekivanja.[1]
  • Robert Duncan McNeill, glumac koji glumi Toma Parisa izjavio je kako je epizoda originalno smišljena na način da B'Elanna prolazi kroz pon farr, i da je s njom u špiljama Tuvok, koji joj pomaže nositi se s iskustvom. U Zadnji tren, dan prije početka snimanja, Tom Paris preuzima Tuvokovu ulogu.[2]
  • Ovo je prvi prikaz Borga u Zvjezdanim stazama: Voyager
  • Vorik u epizodi navodi kako na Voyageru služe sedamdeset tri muška člana posade (ne uključujući Doktora)
  • Vorikovo zanimanje za Torres daje se naslutiti u epozodi "Alter Ego", u kojoj Vorik rezervira stol na holodeku za sebe i Torres

Glumačka postava[uredi VE | uredi]

Gostujuće uloge[uredi VE | uredi]

Kaskaderi[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Star Trek Monthly, 25. izdanje
  2. Star Trek Monthly, izdanje 28, str. 58