Ksantofil

Izvor: Wikipedija
Karakteristična boja žumanjka ukazuje na prisustvo pigmenta ksantofila.
Velika količina klorofila (zeleni pigment) u lišću pokriva boje karotenoida. Kad lišće padne u jesen, klorofil se nakon oksidacije razgrađuje brže, a na lišću se ukazuje žućkasta boja ksantofila.

Ksantofil (grč. ξανϑός: žućkast, smeđ) je žuti do smećkasti pigment, oksidacijski produkt karotena, s kojim zajedno čini skupinu karotenoida. Molekula ksantofila sastoji se od dvaju iononskih prstenova koji nose po jednu –OH skupinu, a povezani su konjugiranim (povezanim) dvostrukim vezama. Poznat je žuti violaksantin u laticama maćuhice ili anteraksantin na prašnicama ljiljana. Zbog dobre topljivosti u mastima, često zajedno s karotenima, daju boju jestivim biljnim uljima. Jedan je od najraširenijih ksantofila lutein, koji se nalazi u kloroplastima listova u kojima apsorbira Sunčevu energiju (valna duljina od 400 do 500 nm) i dalje ju predaje klorofilima za reakcije fotosinteze, a prekomjernu apsorbiranu energiju oslobađa kao toplinu i time zaštićuje strukture kloroplasta.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. ksantofili, [1] "Hrvatska enciklopedija", mrežno izdanje, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, pristupljeno 16. 6. 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Ksantofil
Nedovršeni članak Ksantofil koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.