Kučukalića kuća u Bosanskom Šamcu

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Kučukalića kuća u Bosanskom Šamcu. Za drugu vilu iste obitelji pogledajte Kučukalića kuća u Brčkom.
Kučukalića kuća
Begova kuća
Podignuta: 1904.
Informacije
Lokacija: Bosanski Šamac

Kučukalića kuća je obiteljska kuća Kučukalića u Bosanskom Šamcu. Ponekad se naziva Begova kuća i Stara knjižnica. Nalazi se u glavnoj ulici, u središtu Bosanskog Šamca.

Opis[uredi | uredi kôd]

Kuću su sagradili brčanski poduzetnik Ali-aga i njegov sin Fehim-aga Kučukalić. Izgrađena je u periodu od 1898. do 1904. godine. Kuću su gradili talijanski majstori u presudomaurskom stilu, a arhitekta je bio Aleksandar Vitek, koji je projektovao Gradsku vijećnicu i Kučukalića kuću u Brčkom. Kada je izgrađena, Kučukalića kuća je bila najljepša kuća u Bosanskom Šamcu.

U ovoj klasičnoj vili poslije Drugog svjetskog rata rata bila je smještena ambulanta, potom gradska knjižnica do 1981. godine. Od 1981. godine knjižnica je preselјena u Spomen dom "Mitar Trifunović Učo" nakon toga je u kuću smješten Sud za prekršaje.

Kučukalića kuća je restaurirana 2019. godine.[1][2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Počela rekonstrukcija Begove kuće. mojsamac.info. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 7. svibnja 2016.
  2. Započela druga sfaza sanacije zgrade stare bibllioteke. opstinasamac.org. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 7. svibnja 2016.

Vanjski povezice[uredi | uredi kôd]