Kuštrava sunčanica

Izvor: Wikipedija
Kuštrava sunčanica
2011-05-01 Chlorophyllum rachodes (Vittadini) Vellinga 144047 crop.jpg
Sistematika
Carstvo: Gljive
Koljeno: Basidiomycota
Razred: Agaricomycetes
Red: Agaricales
Porodica: Agaricaceae
Rod: Chlorophyllum
Vrsta: C. rhacodes
Dvojno ime
Chlorophyllum rhacodes
Massee (1898.)

Kuštrava sunčanica ili crvenkasta sunčanica (lat. Chlorophyllum rhacodes ili prije Macrolepiota rhacodes, odnosno Lepiota rhacodes) je jestiva gljiva iz obitelji Agaricaceae (pečurke).

Opis[uredi | uredi kôd]

  • Klobuk kuštrave sunčanice je širok od 5 do 15 centimetara, stožast, tup, zatim okrugao, polukuglast i na kraju otvoren ali bez ispupćenja na sedini, mesnat; prekriven je debelom smeđom kožicom koja je raspucana na široke pravilne krpe; središte klobuka je tamnosmeđe i tvrdo.
  • Listići su gusti, slobodni, pomiješani s kraćima, bijeli; na pritisak prstom pocrvene, na kraju prljavosmeđi.
  • Stručak je visok od 10 do 15 centimetara, cilindričan, na dnu jako zadebljan, cjevasto šupalj, u pravilu bijel ili svijetlosmeđ, na kraju smeđ s uzdužnim vlakancina; vjenčić je opnast, bjelkast ili sivkast i može se pomicati po stručku gore-dolje kao i u velike sunčanice.
  • Meso je bijelo, na lom ili prerez nožem brzo mijenja boju u crvenkastosmeđu da bi na kraju postalo prljavosmeđe boje; miris i okus ugodni.
  • Spore su eliptično jajolike, bijele, 10 – 15 x 6 – 7 μm.

Kemijske reakcije[uredi | uredi kôd]

Meso s kalijevom lužinom postaje prljavobijelo, sa željeznim sulfatom svijetlozeleno, a s fenolanilinom se trenutno oboji u crveno, a zatim postane ljubičasto.

Stanište[uredi | uredi kôd]

Raste u listopadnim i crnogoričnim šumama, na terenima bogatim humusom, od ljeta do kraja jeseni.

Upotrebljivost[uredi | uredi kôd]

Kuštrava sunčanica je jestiva. Upotrebljava se samo klobuk jer je stručak žilav i tvrd (kao i kod velike sunčanice).[1]

Sličnosti[uredi | uredi kôd]

Razlikuje se od velike sunčanice po manjem rastu, po stručku koji je gladak, po mesu koje mijenja boju u crvenkastosmeđu i klobuku koji je vrlo široko krpast. Mogu se pronaći i drugi specimeni roda Lepiota koji mijenjaju boju mesa, na primjer Lepiota badhami Bk, ali ima vjenčić čvrsto zalijepljen na stručak. U novije vrijeme u literaturi se spominje vrlo slična otrovna vrsta Macrolepiota rhacodes var. hortensis Pilat. Od kuštrave sunčanice razlikuje se gotovo gomoljastom zadebljanju osnove stručka, svjetlije je boje i većeg je rasta. U okolici Zagreba prilično je česta.

Slike[uredi | uredi kôd]

Chlorophyllum rhacodes LC0093.jpg 3 stadia of growing of Macrolepiota rachodes (GB= Shaggy Parasol, D= Gemeine Safranschirmling, F= Lépiote déguenillée, NL= Knolparasolzwam) at Schaarsbergen Hoge Erf - panoramio.jpg A composition of several Macrolepiota rachodes (GB= Shaggy Parasol, D= Gemeine Safranschirmling, F= Lépiote déguenillée, NL= Knolparasolzwam) - panoramio.jpg Chlorophyllum rhacodes (Vittadini) Vellinga 183361.jpg Chlorophyllum rhacodes 5.jpg

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Romano Božac: "Gljive – morfologija, sistematika, toksikologija", Školska knjiga Zagreb, Grafički zavod Hrvatske, 1993.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Kuštrava sunčanica.