Kulturno - povijesna cjelina grada Donje Stubice

Izvor: Wikipedija

Kulturno-povijesna cjelina grada Donje Stubice, kompleks zgrada u općini Donje Stubice, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Na južnoj strani Medvednice, u nizini između potoka Toplice i Reke, u podgrađu Starog grada formirano je u 14 st. srednjovjekovno trgovište. Oko sajmišnog trga, koji je i danas jezgra naselja s kasnobaroknom župnom kurijom i crkvom Presvetog Trojstva, razvija se naselje koje u 17. i 18. st. namjesto ranije drvene arhitekture, dobiva veće zidane građevine upravne namjene. Proširuje se izgradnja na glavnoj komunikaciji prema zapadu i istoku. Nove poteze izgradnje određuje i željeznička pruga s kolodvorom. Osim značajne urbanističke vrijednosti sa sačuvanom srednjovjekovnom prostornom matricom, Donja Stubica se odlikuje i tradicijskim graditeljstvom integriranim u najužu gradsku jezgru

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-4662 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "kulturno-povijesna cjelina".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kulturno-povijesna cjelina grada Donje Stubice Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 20. studenog 2020.
Cro semicolon plain.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.