Kup prvaka (trofej)

Izvor: Wikipedija
Kup prvaka 2005., u posjedu Liverpoola nakon osvajanja Lige prvaka

Kup europskih klupskih prvaka, poznatiji po svojoj francuskoj inačici Coupe des Clubs Champions Européens, ili jednostavno Kup prvaka, je trofej koji UEFA godišnje dodjeljuje nogometnoj momčadi koja osvoji Ligu prvaka, najprestižnije europsko klupsko nogometno natjecanje. Ono je prije preobrazbe 1992. godine dijelilo isto ime kao i trofej, jer je natjecanje tada bilo poznato kao Kup prvaka, no kasnije je preimenovano u UEFA Liga prvaka.

Postojalo je nekoliko različitih izgleda trofeja i nekoliko je puta bio mijenjan, zbog pravila da ekipe koje Kup/Ligu prvaka osvoje pet puta ili triput zaredom zadržavaju trofej zauvijek, a novi bi se trofej napravio za iduću sezonu.[1] Međutim, to se pravilo u međuvremenu promijenilo; od 2009. originalni trofej ostaje zauvijek u posjedu UEFA-e, ali pobjednička momčad dobiva repliku u pravoj veličini s imenom pobjednika ugravirano na njoj. Također, iduće se sezone na dresu branitelja naslova nalazi poseban logo.[2][3]

Osvajači trofeja[uredi | uredi kôd]

Originalni trofej (1956. – 1966.)

Redizajnirani trofej (1967.-danas)


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Pravila UEFA Lige prvaka" (PDF) UEFA.com: str. 4, §2.01 "Kup"
  2. Pravila UEFA Lige prvaka 2008./09., Poglavlje XI, Članak 19 – "Pravila za dresove", paragraf 14, str. 29 (PDF). UEFA.com. Union of European Football Associations. Kolovoz 2009. Pristupljeno 30. kolovoza 2009.
  3. "Pravila UEFA Lige prvaka" str. 26, §16.10 "Logo branitelja naslova"

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]