Kursiljo - Mali tečaj kršćanstva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Kursiljo - Mali tečaj kršćanstva (špa. Cursillo) je eklezijalni pokret nastao među studentskom mladeži u Španjolskoj.

Cilj Malog tečaja kršćanstva jest duhovno obnoviti društvo obnovom njegovih pojedinaca tako, da mu se posvijestiti dostojanstvo njegova poziva kojeg je primio krštenjem, potakne na skladniji život u zajednici (obiteljskoj, crkvenoj, profesionalnoj,…) te u njemu probuditi svijest, da je pozvan živjeti u svijetu kojeg treba ustrajno produhovljavati donošenjem evanđeoskog duha u sva područja života: ekonomije, politike, morala, medija, socijalnih struktura, odgoja i obrazovanja, kulture i dr.

Sudionici Kursilja, njih 25 do 35, okupljaju se kroz puna tri dana, gdje slušaju nagovore suradnika – laika i svećenika. Nakon svakog nagovora slijedi razgovor na temu u manjim grupama (5-6 sudionika). Svaka grupa ima svog animatora, koji potiče i usmjerava grupu te se svakom sudioniku pruža mogućnost izražavanja svog mišljenja i postavljanja pitanja.

U Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj, Kursiljo - Mali tečaj kršćanstva počeo je djelovati 1974. godine posredovanjem svećenika Zagrebačke nadbiskupije, Andrije Vrane. Prvi je tečaj održan u župi sv. Anastazije u Samoboru. Osim u Zagrebačkoj nadbiskupiji, u kojoj je najduže prisutan i najčvršće ukorijenjen, Kursiljo se održava gotovo u svim hrvatskim biskupijama i u nekim biskupijama Bosne i Hercegovine. Do sada je održano više od 600 tečajeva za odrasle, mlade, prognane i izbjegle, ranjenike, invalide i branitelje, prosvjetare… Održano je i više od 1.000 jednodnevnih obnova (ultreja), nekoliko seminara za produbljivanje duhovnoga života i permanentnu izobrazbu suradnika i voditelja.

Zaštitnik Kursilja je Sveti Pavao.

Kursiljisti se pozdravljaju s "De colores".

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]