Kuzma Kovačić

Izvor: Wikipedija

Kuzma Kovačić (Hvar, 6. lipnja 1952.), hrvatski akademski kipar i akademik.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka gimnazije u Hvaru studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je i diplomirao kiparstvo 1976. godine. Od onda je izlagao na četrdesetak samostalnih izložaba i mnogim skupnim izložbama u domovini i inozemstvu. Bavi se svim kiparskim disciplinama i tvorivima.

Djela mu se nalaze u najznačajnijim galerijama i muzejima u Hrvatskoj te u Vatikanu.

Autor je brojnih spomenika i javnih skulptura te sakralnih djela, kao što su: vratnice i oltar Hvarske katedrale, Oltar domovine na Medvedgradu, spomenik papi Ivanu Pavlu II. u Selcima na Braču, spomenik Franji Tuđmanu u Škabrnji, kipovi Franje Tuđmana i Dražena Petrovića u Zagrebu, spomenici Antunu pl. Mihanoviću u Gatima iznad Omiša, fra Pavlu Vučkoviću u Sinju, oltarni reljef Vječne proslave u crkvi Sv. Mati Slobode u Zagrebu i drugi. Također, autor je optjecajnog kovanog novca, prvog zlatnog i srebrenog novca te drugih zlatnika i srebrnjaka Republike Hrvatske.

Nagrađen je s dvadesetak nacionalnih ili međunarodnih nagrada i priznanja. Dobitnik je tri državna odličja koja mu je dodijelio predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Redoviti je profesor kiparstva na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.

Predsjednik je ogranka Matice hrvatske u Hvaru, redoviti član Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja", a niz godina bio je član Upravnog odbora Hrvatskoga kulturnog vijeća.

Oblikovao je Hrvatske kune (kovanice) od: 1,2,5,10,20,50 lipa i 1,2,5 i 25 kuna.[2]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Srhoj, Vinko. Kuzma Kovačić - priroda, kultura i vjera kao korektivi modernističke skulpture, Ars Adriatica, br. 1 (2011.), str. 169-186. (Hrčak)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kuzma Kovačić, kipar. info.hazu.hr. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Pristupljeno 23. studenoga 2020.
  2. 20 godina kune - Tko su autori hrvatske valute koju i danas koristimo. Večernji list. Pristupljeno 14. listopada 2014.
  3. Culturenet (M.K., 18.01.2011): Dodjela Nagrade Galerije Forum za 2010. godinu
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Portala Hrvatskoga kulturnog vijeća (http://hkv.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatsko kulturno vijeće.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021070910003946.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.