Kvirinovi poetski susreti

Izvor: Wikipedija

Kvirinovi poetski susreti najznačajnija je pjesnička manifestacija u Hrvatskoj koja se održava u Sisku. Organizator Susreta je Matica hrvatska Sisak.

Prvi su Susreti održani 1997. godine. Na Susretima se dodjeljuju dvije nagrade: Nagrada sv. Kvirina za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu i nagrada za najbolju knjigu poezije autorima do 35. godina starosti objavljenu između dva Susreta.

Plaketu sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu i nagrada za najbolju knjigu poezije objavljenu između dva Susreta dobili su:

Sveti Kvirin bio je sedmi sisački biskup u vrijeme cara Dioklecijana i progona kršćana. Iz Siska je bio prognan i u Mađarskoj osuđen na smrt bacanjem u rijeku s mosta s mlinskim kamenom oko vrata. Postao je mučenikom i proglašen je svetim. O njegovu značaju govori i podatak da ga je spomenuo pokojni papa Ivan Pavao II. za vrijeme svog boravka u Hrvatskoj. Upravo zbog štovanja sv. Kvirina, zaštitnika grada Siska, osmišljeni su i poetski susreti.

Izvori[uredi | uredi kôd]